Najnovije vesti

SULJO OPET ODLEPIO: Traži specijalni status a sad optužuje međunarodnu zajednicu da od 1918. toleriše "velikosrpsku okupaciju Sandžaka"
Ilustracija, Foto: Aleksandar Jovanović

dokle više gluposti

SULJO OPET ODLEPIO: Traži specijalni status a sad optužuje međunarodnu zajednicu da od 1918. toleriše "velikosrpsku okupaciju Sandžaka"

Politika

NOVI PAZAR - Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka poslala je zvaničnicima Srbije, Crne Gore i međunarodne zajednice Platformu za rešavanje statusa Sandžaka, rekao je danas lider ove partije Sulejman Ugljanin.On je na konferenciji za novinare rekao da da je međunarodna zajednica "prećutno tolerisala velikosrpsku okupaciju Sandžaka od 1918. godine do danas".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Marina Lopičić

"Vreme je da međunarodna zajednica ispravi tu grešku i vrati Sandžak na upravljanje građanima kojima i pripada. U skladu sa tim, Platforma za rešavanje statusa Sandžaka je naš doprinos normalizaciji odnosa, demokratizaciji i regionalnoj stabilnosti, u procesu evropskih i NATO integracija zemalja nastalih raspadom bivše SFRJ", rekao je Ugljanin.

On je istakao da je Platformom predviđeno uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, kao trajan i stabilan mehanizam koji osigurava nesmetan društveni i ekonomski razvoj i pruža jednake šanse za sve gradjane.

"Motiv Srba i Crnogoraca koji žive u Sandžaku da podrže uspostavljanje specijalnog statusa je, pored ostalog, taj što građani Sandžaka neće imati obavezu da plaćaju ratnu štetu Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu za zločine, koje su počinile takozvane srpske snage prilikom teritorijalnih osvajanja silom i etničkim čišćenjem tokom 90- tih godina", rekao je Ugljanin.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Aleksandar Cile Jovanović

On je ponovio da je specijalni status Sandžaka ključ je za rešavanje političkih i teritorijalnih sporova susednih država i naroda na Balkanu i da treba da bude nukleus regionalne stabilnosti i saradnje.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pokrenulo je u maju ove godine inicijativu za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, a kasnije je poslalo zahtev republičkim organima Srbije i Crne Gore za uspostavljanje ovog statusa za tu regiju.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...