VUČIĆ ČEŠKOM NOVINARU: Srbija je vojno neutralna, to je najbolja odluka, rane srpskog naroda iz 1999. nisu zacelile
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

palata srbija

VUČIĆ ČEŠKOM NOVINARU: Srbija je vojno neutralna, to je najbolja odluka, rane srpskog naroda iz 1999. nisu zacelile

Politika -

BEOGRAD - Srbija će nastaviti sa politikom vojne neutralnosti, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i istakao da je takva odluka srpskog parlamenta, ali i naroda.

"Imao sam čast da razgovaram sa iskrenim prijateljem srpskog naroda, predsednikom Češke Republike Milošem Zemanom. Razgovori su bili sveobuhvatni, bilo je reči o bilateralnim odnosima, govorili smo o konkretnim problemima koje možemo da rešimo na brz i efikasan način. Zahvalan sam Češkoj Republici što je postala jedan od najvećih investitora u našu zemlju, ukupno četvrti investitor u Srbiji. Sa Češkom Republikom radimo na brojnim saobraćajnim projektima i verujemo da ćemo ih u budućnosti imati još više. Naša saradnja može da donese još mnogo toga i mi mnogo od Češke možemo da naučimo. Češka je zemlja, u EU, sa najmanjom stopom nezaposlenosti. Već 3. oktobra biću gost predsednika Zemana i Višegradske četvorke u Pragu i posebno sam zahvalan i na tom pozivu. Za nas je posebno značajna saradnja u oblasti nauke, veštačke inteligencije i robotike. Mnogo toga je otvoreno za nas, zahvalan sam i na biznis forumu koji organizujemo. Razgovarali smo o evropskom putu Srbije i situaciji na Kosovu i Metohiji. Verujem da ćemo uspeti da sačuvamo nacionalne i državne interese Srbije, uprkos brojnim teškoćama, a da ćemo ujedno obezbeđivati bolji život za naše građane. Predsednik Zeman ne krije da iskreno voli srpski narod i našu zemlju i veoma sam mu zahvalan na tome, retki su takvi. Hvala vam na poseti i želim da se u Srbiji osećate kao kod svoje kuće!"

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

"Smatram da je to najbolja odluka Srbije, jer time brinemo o sebi, čuvanju svog neba i zaštiti zemlje", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje českog novinara u vezi sa NATO, na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Češke Milošem Zemanom.

Vučić je naveo da Srbija ima dobre odnose i saradnju sa NATO, kao i da će se uvek truditi da gradi takve odnose da nam se ne bi ponovila 1999. godina.

Rane srpskog naroda iz 1999. godine nisu zacelile, podvukao je Vučić.

"Gledamo u budućnost, radimo svoj posao, činimo sve da zemlja ima mir i sigurnost, da nam se ne ponove ratovi iz 20. veka, već da ovo bude vek mira. Ali, da možemo zaboravimo šta se dešavalo pre 20 godina, ili u svetskim ratovima, to za Srbe nije ni lako, ni jednostavno", rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track