LJAJIĆ O ZEMANOVIM IZJAVAMA: Neće uticati na druge članice Unije, nemamo iluziju da će SAD i EU povući priznanje Kosova
Foto: Zorana Jevtić

"priznali su da status nije rešen"

LJAJIĆ O ZEMANOVIM IZJAVAMA: Neće uticati na druge članice Unije, nemamo iluziju da će SAD i EU povući priznanje Kosova

Politika -

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da ne treba da širimo optimizam da će izjave češkog predsednika Miloša Zemana o Kosovu dramatično uticati na druge članice EU, ali da je to pokazatelj da ni u samoj Češkoj nema saglasnosti o tom pitanju.

Predsednik Češke Miloš Zeman rekao je u sredu u Beogradu da će za mesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova.

"Ne samo u Češkoj, već u Evropskoj uniji pet država nije priznalo Kosovo. Suština ove i sličnih izjava koje si stizale iz Brisela i SAD jeste da nije stavljena tačka na ovo pitanje i da se mora rešiti kroz dijalog i pregovore. Nemamo iluziju da će veći broj zemalja EU ili SAD povući svoj stav o priznanju, ali jeste jedna velika promena sama činjenica da su 'de fakto' priznali da status nije rešen", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, treba težiti kompromisnom rešenju, jer svako nametnuto rešenje ostavlja za sobom jedan prikriven problem koji u budućnosti može da eskalira.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track