Najnovije vesti

SRBIJA TREBA DA BUDE ZAHVALNA ZEMANU, OTVORIO JE DEBATU! Brnabić: Jedino u šta možemo da budemo sigurni je da će se sada u EU diskutovati o povlačenju nezavisnosti Kosova!
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

reakcija

SRBIJA TREBA DA BUDE ZAHVALNA ZEMANU, OTVORIO JE DEBATU! Brnabić: Jedino u šta možemo da budemo sigurni je da će se sada u EU diskutovati o povlačenju nezavisnosti Kosova!

Politika

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da joj je česki premijer Andrej Babiš ponovio da je spreman da sa predsednikom Milošem Zemanom, kao i u formatima koje ta država ima, razgovara o mogućnosti da Češka povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Brnabić je prenela srpskim novinarima u Pragu da joj je Babiš kazao da je Zemanova izjava bila jako zapažena u Češkoj i da je izazvala dosta rasprave i diskusije.

Ona je dodala da nije mogla o tome šire da razgovara sa češkim premijerom, jer je poseta bila regionalna, a ne bilateralna.

Komentarušući izjavu češkog predsednika da će pokrenuti diskusiju o tome da ta zemlja povuče priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova, Brnabić je podsetila da češki parlament nije diskutovao o tome, te da je odluku donela vlada u tehničkom mandatu, što je, dodaje, neuobičajeno.

Ona je, s druge strane, zahvalila Zemanu, jer je, kaže, makar otvorio tu debatu.

- Postoje neke stvari koje, moram da priznam, meni nisu jasne, ali opet to pokazuje i kakva smo zemlja bili 2008.godine, kada je Kosovo samoproglasilo nezavisnost. Da sam tada bila predsednik vlade, prva stvar bi bila da partnere i prijatelje u Češkoj, zamolim da ne donose tako važne odluke u tehničkom mandatu, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je debata o povlačenju priznanja tzv. Kosova interna stvar Češke i napomenula da je ta zemlja dobar partner Srbiji.

- Mislim da se mnogo stvari promenilo od 2008 do danas. Priština je pokazala da nema kapacitet da vodi institucije, da ne poštuje, ni ljudska, ni manjinska prava, ni spomenike kulture, da nema širinu koja je potrebna da svi građani koji žive na toj teritoriji budu ravnopravni i jednaki, primetila je Brnabić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...