VUČIĆ SUTRA U DRVARU: Prisustvovaće obeležavanju Dana sećanja na stradale Srbe u 20. veku!
Foto: Beta Miloš Miškov

pomen žrtvamqa

VUČIĆ SUTRA U DRVARU: Prisustvovaće obeležavanju Dana sećanja na stradale Srbe u 20. veku!

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra obeležavanju "Dana sećanja" - pomen na stradale Srbe u 20. veku, u Drvaru, u Bosni i Hercegovini, saopšteno je danas.

Centralni dogadjaj biće akademija "Krajino moja" posvećena stradanju i progonu Srba iz zapadnokrajiških opština, 1995. godine. Vučić će se pre te akademije, u drvarskom Radničkom domu, sastati sa načelnicima opština, poslanicima u parlamentu Bosne i Hercegovine i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.Vučić će u Drvaru obići i Predškolsku ustanovu "Majka hrabrost".

Vučić je nedavno, nakon susreta sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, najavio da će zajedno s njim posetiti Drvar.

Predsednik Srbije je u julu proglašen i za počasnog građanina Drvara, a tada je na svečanoj sednici Opštine, obelodanjeno i da će Srbija pomoći taj grad sa milion evra.

Inače, položaj Srba u opštinama Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar je težak i u mnogim segmentima diskriminišući, što je konstatovano na sastanku Dodika i predsednika opština u avgustu, kada je vlada RS obećala pomoć u visini od 500.000 KM (250.000 evra).

Posebna diskriminacija se ogleda u pogledu zapošljavanja, a srpski jezik se mora, ocenjeno je na tom sastanku, uvrstiti u nastavne planove škola u FBiH, tamo gde to nije slučaj. Srbe, kako je tada rekao Dodik, u opštinama Bosanski Petrovac, Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč, iako vrše lokalnu vlast, ignorišu kantonalne i federalne vlasti. Na prostoru FBiH po popisu iz 1991. godine bilo je 533.258 Srba, dok je po popisu iz 2013. godine tek 56.550 ili 10,6 odsto od predratnog broja srpskog stanovništva.

Kurir.rs/Beta

Foto Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track