UGOVOR ZA AUTO-PUT MIRA: Za put Niš-Merdare 100 miliona evra
Foto: Tanjug

ZAJAM

UGOVOR ZA AUTO-PUT MIRA: Za put Niš-Merdare 100 miliona evra

Politika -

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je juče sa Evropskom investicionom bankom (EIB) ugovor o zajmu u vrednosti od 100 miliona evra, i ugovor o pomoći od 40,6 miliona evra za izgradnju auto-puta Niš-Merdare-Priština, saopšteno je juče iz njenog kabineta.

Ugovore su potpisali i direktor sektora za Italiju, Maltu, Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan (EIB) Migel Morgado, ministarka za EU integracije Jadranka Joksimović i pomoćnik direktora „Koridora Srbije“ Dušan Purić.

Mihajlovićeva je istakla da se na pripremi ovog projekta radilo tri godine, te da je uprkos raznim kritikama, na inicijativu tadašnjeg predsednika vlade Aleksandra Vučića pokrenut projekat izgradnje „auto-puta mira“, s obzirom na njegovu važnost.

- Ovaj projekat je važan ne samo zbog privrednog razvoja Srbije i povezivanja građana u nekoliko okruga već i politički, zarad stabilnosti u regionu, jer pokazuje želju naše zemlje da se razvija, ali i da do rešenja dolazi kompromisom i saradnjom. Strateški, ovaj auto-put omogućiće nam izlazak na more i luke - rekla je ona.

Trasa budućeg auto-puta od Niša do Merdara duga je 77 kilometara, a prva deonica od Niša do Pločnika duga je 33 kilometara i vredi 250 miliona evra, a druga deonica, od Pločnika do Merdara, duga je 44 kilometra i košta 570 miliona evra.

(Kurir.rs / Foto:Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track