Najnovije vesti

VUČIĆ DANAS U DRVARU: Dan sećanja i pomen na stradale Srbe u 20. veku
Foto: Predsedništvo Srbije

u julu proglašen za počasnog građanina Drvara

VUČIĆ DANAS U DRVARU: Dan sećanja i pomen na stradale Srbe u 20. veku

Politika

DRVAR - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u Drvaru povodom obeležavanja "Dana sećanja"- pomen na stradale Srbe u 20. veku.

Vučić će tokom boravka u Drvaru obići i dečji vrtić "Majka hrabrost". Takođe, u Radničkom domu Vučić će se sastati sa načelnicima opština, poslanicima u parlamentu BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Na platou ispred Radničkog doma u 19 sati počeće centralni događaj - akademija "Krajino moja", posvećena je stradanju i progonu Srba iz zapadnokrajiških opština.

"Dan sećanja" se održava u pomen svim žrtvama stradalim u ratovima tokom 20. veka, koji su ove godine posvećeni stradanju Srba u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine.

Vučić je nedavno, nakon susreta sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, najavio da će zajedno s njim posetiti Drvar.

Predsednik Srbije je u julu proglašen i za počasnog građanina Drvara, a tada je na svečanoj sednici Opštine, obelodanjeno i da će Srbija pomoći taj grad sa milion evra.

Inače, položaj Srba u opštinama Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar je težak i u mnogim segmentima diskriminišući, što je konstatovano na sastanku Dodika i predsednika opština u avgustu, kada je vlada RS obećala pomoć u visini od 500.000 KM (250.000 evra).

Posebna diskriminacija se ogleda u pogledu zapošljavanja, a srpski jezik se mora, ocenjeno je na tom sastanku, uvrstiti u nastavne planove škola u FBiH, tamo gde to nije slučaj.

Srbe, kako je tada rekao Dodik, u opštinama Bosanski Petrovac, Drvar, Bosansko Grahovo i Glamoč, iako vrše lokalnu vlast, ignoriši kantonalne i federalne vlasti.

Na prostoru FBiH po popisu iz 1991. godine bilo je 533.258 Srba, dok je po popisu iz 2013. godine tek 56.550 ili 10,6 odsto od predratnog broja srpskog stanovništva.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...