VUČIĆ U DRVARU O POKUŠAJIMA REVIZIJE ISTORIJE: Na kraju će ispasti da smo mi bili fašisti u Drugom svetskom ratu, a gubitnici u prvom
Ilustracija, Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

poseta zapadnokrajiškim opštinama

VUČIĆ U DRVARU O POKUŠAJIMA REVIZIJE ISTORIJE: Na kraju će ispasti da smo mi bili fašisti u Drugom svetskom ratu, a gubitnici u prvom

Politika -

DRVAR - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Drvaru sa nacelnicima zapadnokrajiških opština - Drvar, Glamoč, Bosanski Petrovac i Bosansko Grahovo, poslanicima u parlamentu BiH i delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Prethodno je predsednik Srbije obišao vrtić "Majka hrabrost".

Vučiću je u Drvaru domaćin srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, a u delegaciji iz Beograda su i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i ministri finansija i odbrane Srbije Siniša Mali i Aleksandar Vulin.

foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

U poseti Drvaru su i zamenik predsedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić, poslanik u Predstavnickom Domu parlamenta BiH Nenad Stevandić, direktor Republickog centra za istraživanje rata, ratnih zlocina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, a tu je i načelnica opštine Drvar Dušica Runić.

Na kraju će nas da naprave da smo bili fašisti u Drugom svetskom ratu, da smo bili loša strana u Prvom svetskom ratu, iako smo strana pobednica, strana koja je trpela agresiju i koja je jedna od najstradalnijih zemalja i naroda, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Drvaru.

On je ranije danas posetio, sa sinom, kuću Gavrila Principa u selu Obljaj, u opštini Bosansko Grahovo, a u izjavi Pink teleiziji se osvrnuo na sve češće poruke i pokušaje revizije istorije, odnosno uloge Srbije i srpskog naroda u dva svetska rata, u kojima je naša zemlja i naš narod bio na strani slobode, odnosno pobednika.

Princip je, podsetio je, bio mlad čovek koji je život posvetio borbi za slobodu, a da li je to Srbiji donelo veliku sreću ili nesreću, kaže Vučić - drugo je pitanje.

"Princip je junak. Nije to radio zbog materijalne koristi ili zbog bilo čega što bi danas nekome moglo da bude motiv, već iz čvrste vere u slobodnu državu", rekao je Vučić posle obilaska Principove kuće.

Dodao je da je Princip čovek kojem je sa ponosom podigao spomenik u Beogradu, u kojem ga, podseća, nije bilo dok on nije postao premijer.

Srbija je, ističe, spremna da uloži dodatni novac i u Bosansko Grahovo, u obnovu Principove kuće.

foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

"U priči oko promene i revizije istorije... Na kraju će nas da naprave da smo bili fašisti u Drugom svetskom ratu, da smo bili loša strana u Prvom svetskom ratu, iako smo strana pobednica, strana koja je trpela agresiju i koja je jedna od najstradalnijih zemalja i naroda", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je poručio da je naše da radimo svoj posao i zajedno sa Republikom Srpskom i srpskim narodom u čitavoj BiH radimo na očuvanju nacionalnog identiteta, jezika i pisma.

"I zato sam srećan što sam danas ovde", rekao je Vučić i dodao da je Srbija Drvaru prebacila milion evra - od čega 75.000 direktno opštini, a 925.000 Vladi RS.

Kako je precizirao, sredstva su tražena i namenjena za projekte izgradnje vodovoda, puteva, škola, vrtića, domova zdravlja...

foto: Instagram/Budućnost Srbije

Vučić je primetio da se u tom kraju BiH od 1945. godine, kada je pobedila revolucija, gledalo da se, ako je moguće, ne uloži ništa, odnosno tamo gde su Srbi činili većinsko stanovništvo, sa obe strane granice između BiH i Hrvatske - nije se ulagalo, te da Tito, kog je narod tog kraja spasao, namerno nije želeo da se tamo ulaže.

"Srbija nije mogla, jer nije imala novca. Danas ima nešto više i pomaže. Srećan sam i ponosan, jer sam siguran da se to neće lako ponoviti u budućnosti - ja sam predsednik države ili vlade koji je makar nešto u svakoj opštini RS i u sve četiri srpske opštine u FBIH nešto izgradio i uradio", zaključio je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track