SRBIJA JE UVEK BILA SAVEZNIK SAD! Vučić i Skat sutra u Pranjanima na obeležavanju 75 godina od operacije Halijard
Foto: Beta/Miloš Miškov

opština Gornji milanovac

SRBIJA JE UVEK BILA SAVEZNIK SAD! Vučić i Skat sutra u Pranjanima na obeležavanju 75 godina od operacije Halijard

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra u Pranjanima, u opštini Gornji Milanovac, obeležavanju 75. godišnjice Operacije Halijard.

Manifestacija povodom godišnjice počinje u 10:00 časova, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Obeležavanje Operacije Halijard organizuju Ambasada SAD i Fondacija Halijard, a na godišnjici će učestvovati američki ambasador Kajl Skat zajedno sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima drugih savezničkih zemalja koje su uzele učešće u toj operaciji spasavanja.

Predviđeno je da odavanje pošte počne polaganjem venaca i obraćanjem zvaničnika, a nastaviće se službom u lokalnoj crkvi, prijemom u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Pranjanima i koncertom orkestra Ratnog vazduhoplovstva SAD u Evropi, saopštila je ranije američka ambasada.

Operacija Halijard je bila najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada. Spasavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine, sa pista napravljenim u ruralnim delovima Nemcima okupirane Srbije. Preko 500 vazduhoplovaca je evakuisano iz Pranjana, zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se brinuo o vazduhoplovcima, i izgradio pistu kako bi omogućio njihovo spasavanje, podsetila je amabasada.

foto: Marina Lopičić

Potomci nekoliko spašenih američkih vazduhoplovaca su doputovali u svoju prvu posetu Srbiji kako bi se upoznali sa potomcima porodica koje su spasile njihove očeve i učestvovali na obeležavanju godišnjice.

Takođe, nekoliko visoko rangiranih vojnih zvaničnika SAD će učestvovati u ovim događajima da bi odali poštu nasleđu ovih hrabrih porodica.

U Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" sinoć je otvorena i izložba "75. godišnjica spasilačke Misije Halijard", a ambasador SAD Kajl Skat rekao je da će SAD zauvek biti zahvalne srpskim saveznicima koji su u Pranjanima spasli 500 američkih pilota u Drugom svetskom ratu.

Skot, koji je otvorio izložbu, rekao je da je Misija "Halijard" bila najveća misija te vrste u istoriji ratovanja.

- Bili smo saveznici, rame uz rame, protiv zajedničkog neprijatelja, rekao je Skat, koji je otvorio izložbu i koji je govorio o misiji u kojoj su savezničke vazdušne snage krenule u napad na nacističke položaje u Rumuniji.

foto: Marina Lopičić

Ambasador SAD je rekao da je 500 američkih pilota spaseno zahvaljujući hrabrosti i prijateljstvu srpskog naroda.

- I ova izložba priča nam tu priču i daje nam delić uvida u istoriju, kaže Skat i navodi da se nada da će mnogi prisutni na izložbi u nedelju biti i na obeležavanju 75 godina Misije "Halijard" u Pranjanima.

Naglasio je da će u Pranjanima, gde je lokalno stanovništvo pre 75 godina štitilo i brinulo se o američkim pilotima, biti obeležena godišnjica Misije "Halijard" za koju je naveo da je doprinela izgradnji mostova prijateljstva između Srbije i SAD.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track