DEMOKRATE SATIMA DEBATOVALE O IZBORIMA: DS za bojkot, moguća promena odluke!
Opet zajedno... Tadić i Lutovac, Foto: Ana Paunković

Zasedali

DEMOKRATE SATIMA DEBATOVALE O IZBORIMA: DS za bojkot, moguća promena odluke!

Politika -

Na sednici GO nije bilo talasanja, jer je Lutovac progurao uslovnu odluku. Od oko 180 prisutnih, petoro ili šestoro glasalo protiv

Demokratska stranka odlučila je da bojkotuje predstojeće parlamentarne izbore, ali i da će nastaviti borbu za poštene i slobodne izbore. Ova odluka usvojena je juče većinom glasova na sednici Glavnog odbora DS, a prema saznanjima Kurira, nije bilo većeg protivljenja, jer je stranka izašla sa kompromisnim rešenjem. - Glasali smo zapravo o uslovnom bojkotu. DS neće učestvovati na izborima pod postojećim uslovima, a odluku može revidirati ukoliko se nešto u međuvremenu promeni. Zbog tako formulisane odluke nije bilo mnogo talasanja. Od oko 180 prisutnih članova GO, svega petoro ili šestoro je glasalo protiv, a desetak je bilo uzdržano - otkriva naš izvor.

Prvi se izjasnio za bojkot... Nebojša Zelenović
Prvi se izjasnio za bojkot... Nebojša Zelenovićfoto: Ana Paunković

DS je objavio i integralnu odluku o bojkotu u kojoj se navodi da se ona zapravo odnosi na ujedinjeni DS - Demokratsku stranku, Zajedno za Srbiju i Socijaldemokratsku stranku. Kao razlog za neizlazak na izbore oni su naveli tvrdnju da „ne postoje elementarni uslovi za slobodne i poštene izbore, da vlast nije ispunila nijedan od zajedničkih zahteva opozicije iz decembra 2018. i nije prihvatila nijedan od predloga grupe nezavisnih stručnjaka“. - Demokratska stranka-Ujedinjena neće učestvovati na predstojećim izborima, ali će nastaviti aktivnu borbu za slobodne i poštene izbore, kao i dijalog sa predstavnicima međunarodne zajednice i relevantnim domaćim organizacijama, a sve u cilju normalizovanja političke situacije u zemlji - navodi se u integralnoj odluci demokrata.

Lider DS Zoran Lutovac poručio je na početku sednice GO DS, koja je trajala gotovo četiri sata, da „bojkot kao sredstvo nije sam sebi cilj, već delotvorno sredstvo pritiska“.

Konstitutivna sednica novog DS KORAK KA UJEDINJENJU

Nakon sednice GO demokrata, načinjen je i novi korak ka ujedinjenju DS, Socijaldemokratske stranke i Zajedno za Srbiju. Ove tri stranke održale su zajedničku sednicu GO, kojoj su, pored Lutovca, prisustvovali i lider SDS Boris Tadić i predsednik ZZS Nebojša Zelenović. Na ovoj sednici razmatrane su dalje smernice u zajedničkom delovanju, ali nije bilo odlučivanja o članovima stranačkih organa.

Kurir.rs/I. K. Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track