EKSKLUZIVNO! OPROŠTAJNI INTERVJU AMBASADORA SAD KAJLA SKATA: Srbija je dosta napredovala! Voleo bih da Tramp dođe u Beograd
Foto: Marina Lopičić

intervju nedelje

EKSKLUZIVNO! OPROŠTAJNI INTERVJU AMBASADORA SAD KAJLA SKATA: Srbija je dosta napredovala! Voleo bih da Tramp dođe u Beograd

Politika -

Odnosi SAD i Srbije kroz istoriju uglavnom su bili odlični, a izuzetak predstavljaju devedesete godine i dešavanja za vreme Miloševićevog režima.

Srbija je napredovala sa reformama koje vode ka članstvu u EU, ali treba snažnije da radi na unapređenju vladavine prava, boljoj efikasnost pravosuđa i većoj slobodi medija

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kajl Skat uskoro odlazi sa te dužnosti. U ekskluzivnom, oproštajnom intervjuu za Kurir Skat kaže da mu je bila čast da u prethodne tri i po godine obavlja diplomatsku dužnost u Srbiji, ističući da će odavde poneti samo lepe utiske, iako je, kako priznaje, bilo i onih negativnih, koji su, doduše, sastavni deo posla. Podvlačeći crtu na kraju mandata, on govori i o napretku Srbije, saradnji sa srpskim državnim vrhom, rešavanju kosovskog pitanja, ali i mogućem dolasku predsednika SAD Donalda Trampa u posetu našoj državi...

Uskoro odlazite iz Srbije. Kakve utiske nosite odavde i da li će vam nešto nedostajati? - Da, nažalost, moj mandat se bliži kraju i zahvalio bih Srbiji na gostoprimstvu i prijateljstvu koje je poklonjeno meni, mojoj porodici i čitavom kolektivu američke ambasade. Bila mi je čast da obavljam ovu dužnost i ponosan sam što sam radio sa ovako divnim ljudima - i Amerikancima i Srbima - posvećenim unapređenju srpsko-američkih odnosa. Poneću odavde pozitivne utiske i sećanja na lep, ali i intenzivan deo mog života koji sam proveo u Srbiji. Teški i negativni utisci su deo mog posla, pa se na njih ne treba posebno osvrtati.

foto: Marina Lopičić

Koliko se - i u kom smeru - Srbija promenila za prethodne tri i po godine koje ste proveli u Srbiji? - Što se tiče promena, rekao bih da su ekonomski odnosi Srbije i SAD napredovali u proteklom periodu, a da Srbija napreduje na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Investicije iz SAD dostigle su četiri milijarde dolara, pa je, zahvaljujući američkim kompanijama, otvoreno gotovo 20.000 radnih mesta u različitim sektorima srpske privrede. Srbija je takođe napredovala sa reformama koje vode ka članstvu u EU, ali treba snažnije da radi na unapređenju vladavine prava, boljoj efikasnost pravosuđa, većoj slobodi medija.

U čemu se Srbija može još popraviti, šta nam to nedostaje? - Kao i u mojoj zemlji, nedostaje efikasan dijalog između raznih političkih strana, pa treba još da se radi na stvaranju atmosfere da se u društvu mogu čuti različiti stavovi, čak i ako se ne podudaraju sa politikom vladajuće većine.

foto: Ana Paunković

Kakva je bila saradnja s predsednikom države Aleksandrom Vučićem i Vladom Srbije? - Korektna, profesionalna i, ja bih rekao, plodna. On je uvek bio dostupan za mene i druge američke zvaničnike. O svemu smo otvoreno razgovarali. Mislim da smo se razumeli oko opredeljenja SAD i Srbije za rad na miru i stabilnosti u regionu, za napredak bilateralnih odnosa i za dalji napredak Srbije u pravcu EU. Srbija je izabrala strateški cilj - pridruživanje EU - to je strateški cilj koji SAD podržavaju i žele da pomognu Srbiji i liderima Srbije na tom putu.

Znate da nemali deo građana Srbije i dalje ima više negativna nego pozitivna osećanja u odnosu prema SAD, prvenstveno zbog NATO bombardovanja 1999. godine. Kako na to gledate i kako to promeniti? - Da, to dobro znam. Možda bih se i ja na njihovom mestu isto osećao. Ali ni Srbija ni Sjedinjene Države ne mogu da vrate vreme unazad. Ono što možemo je da 1999. godinu posmatramo u široj perspektivi. Pokušavao sam da podsetim da su odnosi SAD i Srbije kroz istoriju uglavnom bili odlični, a da izuzetak predstavljaju devedesete godine i dešavanja za vreme Miloševićevog režima. Dve decenije su prošle od tada. Krajnje je vreme da krenemo napred i poboljšamo naše odnose, a imamo veoma dobru osnovu za takav napredak. Delimo zajedničku viziju da Srbiji pripada mesto u Evropskoj uniji. Nije loše da se ponekad podsetimo na snažne istorijske i kulturne veze koje blisko spajaju Srbiju i SAD kao model za budućnost. Veze između naših zemalja stvaraju ljudi, pojedinci čiji talenat i rad doprinose razvoju nauke, kulture i sporta, sa izuzetnim postignućima u njihovim pojedinačnim oblastima. Treba da nastavimo da radimo na produbljivanju i osnaživanju ovih veza.

Na čelu  svetske  sile...Donald  Tramp
Na čelu svetske sile...Donald Trampfoto: EPA / Kevin Dietch / Pool

Koliko su realne šanse da predsednik SAD Donald Tramp poseti Srbiju? O tome se s vremena na vreme spekuliše... - Nemam konkretan odgovor na vaše pitanje, ali bi mi bilo veoma drago da američki predsednik dođe u posetu. Državne posete predsednika SAD najavljuje Bela kuća, a ne ambasadori u zemljama domaćina, tako da ćemo videti šta nam budućnost donosi.

Kosovo i dalje ostaje kao jedan od gorućih ovdašnjih problema. Koliko novoimenovani specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer, koji odranije dobro poznaje ovaj region, može da doprinese rešenju kosovskog pitanja? - Državni sekretar Majk Pompeo nedavno je imenovao mog prijatelja i kolegu Metjua Palmera za specijalnog predstavnika za zapadni Balkan. On će predvoditi naša nastojanja da pojačamo diplomatske napore SAD u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu i usredsrediti se na integraciju država zapadnog Balkana u evropske institucije. On inače veoma dobro poznaje region, Srbiju, ali i problem Kosova, pa mislim da je idealna osoba da doprinese normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

foto: Marina Lopičić

Kako komentarišete priče da je prosto nemoguće da svetska sila poput SAD nije mogla na nađe način da primora kosovsku vlast da ukine takse na srpsku robu, što je i glavna prepreka nastavku dijaloga Beograda i Prištine? - Oni koji tako govore jednostavno ne mogu da prihvate da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja. Mi ne možemo da „primoravamo“ ni Kosovo, ni Srbiju. SAD su tu kao partner, koji podržava proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, i učiniće sve da ohrabre i omoguće obema stranama da do dogovora dođe. To je u interesu naroda u Srbiji i na Kosovu, ali i interesu celog regiona, EU i SAD. Naša poruka je jasna: SAD žele da Kosovo ukine takse kako bi se dijalog sa Beogradom ponovo pokrenuo. Sada je bitno da Priština dobije novu vladu, da se ukinu takse na robu iz Srbije i BiH i da se dijalog nastavi.

Obeležavanje godišnjice operacije „Halijard“

VUČIĆ I SKAT DANAS U PRANJANIMA

Istorija... Spaseni Amerikanci u Srbiji 1944.
Istorija... Spaseni Amerikanci u Srbiji 1944.foto: Privatna Arhiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD Kajl Skat danas u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca prisustvuju obeležavanju 75-godišnjice operacije „Halijard“ iz Drugog svetskog rata. „Halijard“ je bila najveća operacija spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca u istoriji. Spasavanje je organizovano od avgusta do decembra 1944. godine sa pista napravljenih u ruralnim delovima okupirane Srbije. Više od 500 vazduhoplovaca je evakuisano iz Pranjana zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se brinuo o vazduhoplovcima i izgradio pistu kako bi omogućio njihovo spasavanje.

SKAT O...

Kosovu • Sada je bitno da Priština dobije novu vladu, da se ukinu takse na robu iz Srbije i BiH i da se dijalog nastavi.

Bombardovanju Srbije 1999. • Dve decenije su prošle od tada. Krajnje je vreme da krenemo napred i poboljšamo naše odnose.

Ekonomskoj saradnji • Investicije iz SAD u Srbiji dostigle su četiri milijarde dolara, otvoreno je gotovo 20.000 radnih mesta.

Specijalnom predstavniku SAD za Balkan

foto: Tanjug/Zoran Stanić

• Metju Palmer veoma dobro poznaje region, Srbiju, ali i problem Kosova, pa mislim da je idealna osoba da doprinese normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Saradnji s Vučićem • On je uvek bio dostupan za mene i druge američke zvaničnike. O svemu smo otvoreno razgovarali.

Kurir.rs/ Boban Karović Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja