VUČIĆ PORUČIO SAD: Zašto ste žrtvovali savezništvo sa nama, bili smo vam najlojalniji kroz istoriju! Moramo otvoreno da govorimo o greškama
Foto: Tanjug/Tanja Valič

na obeležavanju operacije halijard

VUČIĆ PORUČIO SAD: Zašto ste žrtvovali savezništvo sa nama, bili smo vam najlojalniji kroz istoriju! Moramo otvoreno da govorimo o greškama

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zapitao je danas Sjedinjene Države zašto su žrtvovali najlojalnijeg saveznika kroz istoriju, Srbiju, a mi ćemo, kaže, morati da razmislimo kako smo, posle veličanstvenog savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu, uspeli od Amerikanaca, velikih prijatelja, da napravimo neprijatelja.

foto: Predsedništvo Srbije

Vučić je u Pranjanima, na obeležavanju 75. godišnjice operacije spasavanja 500 savezničkih pilota, najviše američkih, istakao da Srbija želi prijateljske odnose sa SAD, I da obe strane treba da razmotre greške koje su dovele do toga da smo od velikih prijatelja postali neprijatelji.

1 / 8 Foto: Tanjug/Tanja Valič

"Na drugačiji način ću da postavim jednačinu, koju je postavio Skot u svom govoru da smo imali loše odnose za vreme Slobodana Miloševića. Nije ni lako ni Srbima u RS, kada su u pitanju odnosi sa Amerikom u poslednjih 25 godina, ni Srbima Krajišnicima, ni Srbima sa KiM, niti u Srbiji. Moramo da se zapitamo zašto je to tako. Zamislite posle ovakvog veličanstvenog savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu šta smo sve uradili i kako smo uspeli da uradimo da od Amerikanaca, velikih prijatelja, napravimo neprijatelja. Jesmo li pogrešili ili dozvolimo sebi da uvek budemo bezgrešni", zapitao je predsednik Srbije.

A SAD je pozvao da se zapitaju, makar da razgovaraju između sebe, jer su velika sila, "da li su i oni, zbog svojih globalnih sukoba sa nekim drugim velikim silama, žrtvovali jednog od najvećih i najlojalnijih saveznika i stali u stranu svih drugih na prostoru bivše Jugoslavije, iz ne baš jasnih razloga".

"Ja otvoreno govorim o našim i njihovim greškama. Tek kada javno budemo govorili o tome i sumiramo sve, moći ćemo da uspostavimo iskreno prijateljstvo", uveren je Vučić.

Vučić je ukazao da ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot za nepune dve nedelje napušta Srbiju, I da mu je zahvalan na onome što je činio na popravljanju odnosa dve zemlje, što je bio otvoren za razgovore, koji nisu, neretko, bili laki, jer im se nisu uvek interesi poklapali, pre svega oko Kosova I Metohije.

Ambasadoru Skotu je rekao da iz publike nije čuo nijedan zvižduk, samo jednog čoveka koji je rekao, i to ne preteći, već želeći da kaže da mu je žao što su SAD pogrešle oko Kosova.

"To govori koliko srpski naod voli i čeka bolje odnose sa SAD. Nema Srbina ovde koji na ovakve reči ne aplaudira. Molim vas, a znam da nećete zbog male Srbije da menjate spoljnu politiku, da prenesete vašoj vladi, koja po prvi put posle mnogo godina želi da nas čuje, ne kažem da se slažu, ali žele da nas saslušaju po pitanjimkoja su najteža za nas i oko kojih se nikada nećemo dogovoriti, da neću da budem predsednik zemlje koja ima Ameriku za neprijatelja. Srbiji je bilo dosta krvi, propadanja, hoće posao, puteve i autoputeve, da živi bolje i zato vas molim da taj naš vapaj razumete", rekao je Vučić.

Pisutne je zamolio za aplauz, kako je kazao, za srpsku legendu, Srbina Krajišnika iz Slavonije i Like Davida Vujića, jednog od sedmorice veličanstvenih koji su obezebdili da Amerikanci kroče svojom nogom na mesec.

foto: Tanjug/Tanja Valič

"To je legenda Amerike, ali i srpska legenda koja se nikada nije odrekla svojih korena, koja dolazti u srce Srbije da bi bio sa svojim narodom. Nema kog Srbina u svojoj kući nije primio, kome nisu dobrodošlicu ukazali, i to srpsko gostoprmstvo pokazao i Amerikancima. Ono što je radio je radio sa još šestoricom Srba, Srba sa svih prostora bivše Jugoslavije. Bili su američka pamet da bi se popeli na mesec. Molimo da deo tog malog duga koji smo pružiili SAD samo kroz malo više razumevanja vratite ť, naglasio je on.

Vučić je naglasio da će Srbija u svakom znaku i potezu SAD tražiti simbole prijateljstva i rekao da veruje u prijatestvo Srbije i Amerike

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track