Najnovije vesti

VUČIĆ S POTOMCIMA SRBA KOJI SU ČUVALI AMERIKANCE: Predsednik razgovarao sa Miroslavom Nikitovićem u čijoj su se kući krila četvorila pilota (FOTO)
Foto: Predsedništvo Srbije

obeležavanje 75. godišnjice operacije spasavanja savezničkih pilota

VUČIĆ S POTOMCIMA SRBA KOJI SU ČUVALI AMERIKANCE: Predsednik razgovarao sa Miroslavom Nikitovićem u čijoj su se kući krila četvorila pilota (FOTO)

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je danas u Pranjanima učestvovao na obeležavanju 75. godišnjice operacije spasavanja savezničkih pilota, najveće takve operacije u istoriji, nakratko je razgovarao i sa potomcima srpskih seljaka koji su čuvali i brinuli o pilotima, u najvećem broju Amerikancima.

On je razgovarao sa Miroslavom Nikitovićem iz sela Miokovci, u čijoj kući su se tada krila četiri američka pilota. Nikitović je tada imao 13 godina.

Iz Pranjana je krajem Drugog svetskog rata spaseno više od 500 savezničkih pilota, pretežno Amerikanaca, ali je među njima bilo i Britanaca, Kanađana i drugih.

Saveznička avijacija je, preko teritorije tadašnje Jugoslavije, letela ka Rumuniji gde je gađala Vermahove rafinerije nafte, ali je u toj operaciji veliki broj njih poginuo, a mnogi su bili prinuđeni da iskoče iz svojih aviona upravo iznad jugoslovenske teritorije.

Njih su spasili ili partizani ili vojnici kraljeve vojske i obični ljudi iz Pranjana i okoline.

Kako je na svečanosti rekao američki ambasador Kajl Skat, kada je priča o 512 "zaboravljenih" avijatičara koje su Srbi štitili, lečili i hranili preuzimajući na sebe veliki rizik, stigla do Zapada organizovana je operacija njihovog spasavanja nazvana "Halijard".

Vučić je u Pranjanima dobio na poklon knjigu "Zaboravljenih 500", od njenog autora, Gregorija Frimana, koji je prisustvovao obeležavanju operacije Halijard.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...