Najnovije vesti

ALBANSKA MAFIJA JE OPASNIJA OD ISLAMSKIH TERORISTA:  Drži gotovo celokupnu evropsku trgovinu narkoticima uz trgovinu ljudima i pranje novca
Foto: Shutterstock

Upozorenje

ALBANSKA MAFIJA JE OPASNIJA OD ISLAMSKIH TERORISTA: Drži gotovo celokupnu evropsku trgovinu narkoticima uz trgovinu ljudima i pranje novca

Politika

Albanska mafija sarađuje s islamskim ekstremistima u raznim stvarima, poput nelegalnih pasoša, trgovine ljudima...

Problem broj jedan za zemlje zapadnog Balkana nije islamski ekstremizam, nego albanska mafija, izjavio je Džon Nomikos, profesor i direktor Istraživačkog instituta za evropske i američke studije u Atini.

On je u intervjuu za Kosovo onlajn rekao da albanska mafija u svojim rukama drži gotovo celokupnu evropsku trgovinu narkoticima, uz trgovinu ljudima i pranje novca, a EU u ovom trenutku nije u mogućnosti da razmišlja o proširenju, odnosno primanju novih članica sa Balkana.

- Protiv ekstremista možete efikasnije da se borite, jer oni ne korumpiraju sistem poput albanske mafije, koja raspolaže velikim novcem i lako se infiltrira u sistem. Osim toga, albanska mafija sarađuje s islamskim ekstremistima u raznim stvarima, poput nelegalnih pasoša, trgovine ljudima... Albanski organizovani kriminal je opasnost broj jedan u ovom trenutku, u to nema sumnje - rekao je Nomikos.

Dodaje da postoje jaka uporišta islamskih ekstremista na Kosovu, Makedoniji i Albaniji:

- Radikalnih elemenata imate svuda, postoje države koje su spremne da ih finansiraju, poput Katara i drugih. Trenutno, međutim, imamo „mikro Kolumbiju“ unutar zapadnog Balkana i to je neprihvatljivo, jer ako bi te zemlje ušle u EU, to bi bio vulkan koji bi eruptirao. EU već ima velike probleme poput bregzita, teško da bi u ovom trenutku mogla da preživi i albanski organizovani kriminal.

Kurir.rs/ Foto: Shutterstock

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...