GOJKOVIĆEVA PONOSNA NA SVOJE PRETKE U OPERACIJI HALIJARD: Majin deda Dobrivoje spasao jedinog američkog crnog pilota, krio ga pod svojim krovom
Foto: RINA

ni tada nije bilo mesta predrasudama

GOJKOVIĆEVA PONOSNA NA SVOJE PRETKE U OPERACIJI HALIJARD: Majin deda Dobrivoje spasao jedinog američkog crnog pilota, krio ga pod svojim krovom

Politika -

GORNJI MILANOVAC - U vihoru Drugog svetskog rata nije bila bitna ni profesija, niti bogatstvo već ko je kakav čovek i Srbi su taj ispit položili sa najvećom mogućom ocenom.

Žrtvujući svoj život da bi spasio savezničke pilote u istoriju je upisan i Dobrivoje Gojković, deda današnje predsednice Skupštine Srbije, Maje Gojković.

foto: RINA

"Ponosna sam na svoje pretke. Deda nam je uvek pričao kakva je bila ta ratna 1944. godina i tako smo taj bitan istorijski trenutak sačuvali od zaborava što i jeste najbitnije, da se sećamo naših srpskih junaka i koliko je svako od njih pojedinačno zaslužan za stvaranje slobodne Srbije, ali i slobodne Evrope", rekla je Maja Gojković za agenciju RINA.

Podsećajući se priča deda Dobrivoja ona kaže da je pod njihov krov u misiji Halijard bio smešten jedini pilot Afroamerikanac, pa je očigledno da nije bilo mesta nikakvim predrasudama.

foto: RINA

"Saznala sam da je on preminuo 2004 godine, ali pokušala sam da nađem njegove potomke jer to prijateljstvo koje su započeli naši preci treba da bude večno", kazala je Gojković.

Koliko su srpski seljaci bili hrabri i neustrašivi, a pre svega humani dokazuje i činjenica da su Nemci, saznavši gde se kriju saveznički piloti, prema jatacima bili nemilosrdni, ali to nije omelo Šumadince da spase oko 500 savezničkih pilota i tako se upišu u istoriju.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track