IZ MINISTARSTVA GRAĐEVINARSTVA REAGOVALI NA NAŠ TEKST: Zorana Mihajlović htela da demantuje Kurir, pa sve potvrdila
Oglasila se... Zorana Mihajlović, Foto: TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE/ MILETA MIRČETIĆ

BUMERANG

IZ MINISTARSTVA GRAĐEVINARSTVA REAGOVALI NA NAŠ TEKST: Zorana Mihajlović htela da demantuje Kurir, pa sve potvrdila

Politika -

Ključno pitanje upućeno ministarstvu bilo je da li su izdali građevinsku dozvolu za celu trasu auto-puta Preljina-Požega, što nisu

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poslalo je reagovanje, demanti na tekst „Zorana gradi auto-put bez građevinske dozvole“ i u tom reagovanju navela sve ono što i piše u objavljenom tekstu.

Dakle, oni navode da nije istina da ministarstvo nije izdalo građevinske dozvole za radove na izgradnji auto-puta Preljina-Požega, već da su izdali građevinsku dozvolu za izgradnju dva tunela, kao i pet građevinskih dozvola za izgradnju privremenih saobraćajnica. To piše i u tekstu Kurira.

Međutim, privremene saobraćajnice služe samo dok se pravi auto-put, a onda se napuštaju. Ključno pitanje upućeno ministarstvu bilo je da li su izdali građevinsku dozvolu za celu trasu auto-puta Preljina-Požega, što nisu.

Ministarstvo dalje navodi da je eksproprijacija na deonici Preljina-Požega urađena za one delove trase za koje je izdata građevinska dozvola i na kojima su radovi i započeti, jer su na tim deonicama rešeni imovinskopravni odnosi.

Kurir je objavio da na trasi nije ni počela eksproprijacija, već je ona, samo delom, urađena na zemljištu gde su tuneli.

Dalje, u ministarstvu navode da, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, na gotovo svim velikim infrastrukturnim projektima radovi otpočinju (prvo) na najzahtevnijim putnim objektima. Međutim, po novom Zakonu o planiranju i izgradnji od aprila 2019, ministarstvo ima mogućnost da izda građevinsku dozvolu za celu trasu.

Dakle, iako im novi zakon daje olakšicu da daju građevinsku dozvolu za celu trasu, a ne da parčaju, iz ministarstva to nisu uradili. A nisu mogli da urade jer na samoj trasi nije ni počela eksproprijacija zemljišta, i to zato što za auto-put još nemaju projekat!

Kurir.rs/K. Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track