Najnovije vesti

ISPRED REKTORATA BOŠKO OBRADOVIĆ I LUTOVAC! Rektorki onemogućen ulaz u zgradu! VIDEO
Foto: Nemanja Nikolić

od petka držE zgradu Rektorata

ISPRED REKTORATA BOŠKO OBRADOVIĆ I LUTOVAC! Rektorki onemogućen ulaz u zgradu! VIDEO

Politika

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović nije jutros mogla da uđe u zgradu Rektorata, jer joj to nije dozvolila grupa od petnaestak studenata iz udruženja "1 od 5 miliona", koja od petka drži zgradu Rektorata blokiranom.

 

Pred zgradom rektorata jutros su se pojavili i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i lider Dveri Boško Obradović, a Lutovac kaže da su došli "kao građani".

 

''Ovde sam kao građanin i naučnik, da se solidarišem sa studentima i podržim ih u njihovim zahtevima za koje smatram da su usmereni ka zaštiti autonomije univerziteta'', rekao je Lutovac i dodao da će dolaziti pred rektorat kad god bude mogao.

 

 

Lutovac je rekao da nije ulazio u zgradu, ali da nije ni razgovarao sa rektorkom.

 

''Ne želim da rektorka moje prisustvo oseti kao bilo kakav pritisak. Ovde sam kao građanin koji simbolički želi da podrži studente i to da svako treba da radi svoj posao kako treba'', kazao je lider DS.

 

foto: Tanjug/Dejan Petrović

 

On kaže da se Boško Obradović, kojeg novinari nisu zatekli, pojavio ranije i kratko zadržao pred zgradom.

 

U zgradu Rektorata je, kako je preneo RTS, jutros na kratko ušao samo student prorektor, ali je bez dogovora o deblokati brzo izašao.

Zaposleni u rektoratu su najavili da će pred Rektorat dolaziti svako jutro kako bi, kažu, uspostavili komunikaciju sa studentima koji su blokirali ovu instituciju.

Rektorski kolegijum saopštio je u ponedeljak da je ulaz zaposlenima u Rektorat onemogućen, čime je ugroženo pravo na rad 70-ak zaposlenih, ali i normalno funkcionisanje Univerziteta u Beogradu, koji ima više od 100.000 studenata i preko pet hiljada nastavnika".

 

Iako je došlo do radikalizacije aktivnosti studenata koji borave u Zdanju, Rektorski kolegijum je spreman da dalje razgovara o temama koje su u nadležnosti Univerziteta u Beogradu, navedeno je u jučerašnjem saopštenju Rektorskog kolegijuma.

 

 

 

Pre dva dana je u zgradu Rektorata ušetao i Branko Miljuš, funkcioner Đilasove stranke i član veća Skupštine Starog Grada.

 

U rektorat je u petak došao i Srđan Milivojević iz Demokratske stranke koji je donosio pljeskavice i sendviče, a već tada bilo je jasno da iza "studenata" stoji Đilasov Savez za Srbiju.

 

Pored "Marsovca" i Milivojevića, u poseti "studentima" bio je i Zoran Lutovac predsednik DS.

 

Ipak najveći šok usledio je danas i to od ranog jutra kada je ispred Rektorata stigao Boško Obradović, glavni partner Dragana Đilasa!

 

Studenti iz udruženja Jedan od pet miliona danas peti dan blokiraju zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Studentkinja Valentina Reković rekla je za agenciju Beta da se zgrada i dalje pod kontrolom studenata, te da se ništa nije promenilo u odnosu na prethodne dane.

Prema njenim rečima, novih razgovora sa predstavnicima Rektorata za sada nije bilo.

 

Alo/Beta

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...