МАЈА GOJKOVIĆ ODGOVORILA EVROPSKOM PARLAMENTU: Mekalister je dobrodošao u dijalogu vlasti i opozicije
Poslala mu pismo... Maja Gojković i Dejvid Mekalister, Foto: BETA/Emili Vaš, Marina Lopičić

BRZO

МАЈА GOJKOVIĆ ODGOVORILA EVROPSKOM PARLAMENTU: Mekalister je dobrodošao u dijalogu vlasti i opozicije

Politika -

Ona je kazala da bi prva faza razgovora mogla da se održi 9. i 10. oktobra i navela da će biti pozvani svi predstavnici parlamentarnih stranaka, a kasnije i eksperti

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je juče da je dobrodošao angažman predstavnika Evropskog parlamenta (EP) u dijalogu vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini, što je prosledila u odgovoru na pismo Dejvida Mekalistera, predsednika Komiteta za spoljne poslove EP.

Ona je kazala da bi prva faza razgovora mogla da se održi 9. i 10. oktobra i navela da će biti pozvani svi predstavnici parlamentarnih stranaka, a kasnije i eksperti.

Svesni rokova

- Svi smo svesni rokova i fokusiraćemo se, u prvoj fazi, na razgovore o uslovima za izbore u martu 2020. To se odnosi na medije, spisak glasača, finansiranje kampanje i slične teme. Cilj dijaloga je da se zajednički i otvoreno razgovara o važnim temama i da svi uzmu učešće na predstojećim izborima - rekla je ona.

Upitana kakvu reakciju očekuje od partija koje su najavile bojkot izbora, Gojkovićeva je kazala da je na njima da donesu konačnu odluku, ali kad izbori budu raspisani i vide pod kojim uslovima će se izlaziti na birališta:

Preuranjena odluka

- Sve što je predložio Mekalister otvara velike mogućnosti da unapredimo ono što neko smatra da do danas nije dovoljno unapređeno. Mislim da je njihova odluka preuranjena i da se time možda traži izgovor da se ne učestvuje na izborima i ne pokaže prava politička snaga.

Mekalister je, naime, u utorak poručio da je EP spreman da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji oko izbornih uslova ako dobije pozitivan odgovor od prve dame srpskog parlamenta. Gojkovićeva je kazala da je saglasna s predloženim angažmanima EP kako bi dijalog u Skupštinu vratili gde mu je i mesto, te da joj je drago što je i EP prepoznao činjenicu da je parlament mesto za važne razgovore.

Kurir.rs/B. B. Foto: BETA/Emili Vaš,Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track