Najnovije vesti

AMERIKANAC PALMER JASAN: Nova vlada u Prištini mora biti spremna da suspenduje takse
Foto: Tanjug/Zoran Stanić

Specijalni predstavnik državnog sekretara sad za zapadni Balkan

AMERIKANAC PALMER JASAN: Nova vlada u Prištini mora biti spremna da suspenduje takse

Politika

VAŠINGTON - Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da sledeća kosovska vlada u Prištini mora da bude spremna da suspenduje tarife na srpske proizvode, koje su, kako je naveo, prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Palmer je za Glas Amerike rekao da se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje tarifa odgovorila svojim inicijativama, koje bi, kako je naveo, obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, i da bi na tim osnovama, dve strane mogle da se vrate za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi, okrenuti postizanju sporazuma.

- Prva stvar je da sačekamo izbore na Kosovu koji su zakazani za 6. oktobar, posle čega sledi proces formiranja vlade", rekao je Palmer za Glas Amerike posle povratka iz posete regionu, tokom koje se sastao sa predstavnicima Beograda i Prištine.

On je dodao da će SAD jasno staviti do znanja da su očekivanja Vašingtona da sledeća vlada u Prištini bude vlada koja je za dijalog, vlada koja je spremna da suspenduje tarife, koje su prepreka nastavku procesa dijaloga.

Kako je istakao, Vašington očekuje da to bude vlada koja je spremna da sastavi pregovaracki tim sa snažnim ovlašćenjima i spremna da se angažuje za pregovarackim stolom sa Srbijom, sa ozbiljnošću u nameri da postigne sporazum o normalizaciji odnosa.

"Sjedinjene Države će biti sa njima u svakoj fazi procesa, ali Kosovo mora da preuzme kontrolu nad svojim sudbinom, naglasio je Palmer.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...