KUBUROVIĆ O SLUČAJU BIKINI SUDIJE: Nedolično ponašanje baca lošu sliku na sve
Foto: Marina Lopičić

reagovala

KUBUROVIĆ O SLUČAJU BIKINI SUDIJE: Nedolično ponašanje baca lošu sliku na sve

Politika -

Nedolično ponašanje nosilaca pravosudnih funkcija narušava poverenje javnosti u rad sudova i tužilaštva, poručila je danas ministarka pravde Nela Kuburović.

Komentarišući slučajeve nedoličnog ponašanja pojedinih sudija i tužilaca o kojima su mediji u proteklom periodu pisali, Kuburović kaže da nosioci pravosudnih funkcija to treba da budu 24 sata dnevno i da svojim svakodnevnim ponašanjem opravdaju poverenje javnosti, ali i da pokažu da su nezavisni.

"U poslednjih nekoliko meseci pojavilo se nekoliko događaja - sudija je razrešena zbog golišavih fotografija, imali smo sudiju koja je u toku radnog vremena pevala i slavila u kancelariji, to sve baca lošu sliku na kompletno pravosuđe", rekla je Kuburović.

Govoreći o presudi Apelacionog suda u Beogradu u slučaju trinaestogodišnje Romkinje, Kuburović je naglasila da zakoni treba da važe za sve podjednako.

"Ako ja kao ministar komentarišem pravosnažnu sudsku odluku, biće da utičem na nezavistan rad sudija. Ali, činjenica je da Autonomni ženski centar ne kritikuje prvi put, oni su veoma kriticni prema postupanju sudija i tužilaca kada su u pitanju slučajevi nasilja u porodici", rekla je Kuburović.

Ona je podsetila da je Srbija potpisnica Istanbulske konvencije, da je prethodnih godina puno uloženo u borbi protiv nasilja u porodici i protiv diskriminacije, da smo uvodili krivična dela za koja su se u početku svi smejali, poput krivičnog dela prinudnog zaključenja braka.

"Tendenecija je poštovanje ljudskih prava, pre svega zaštita žena i devojcica, mislim da u ovom slučaju devojčica nije bila zaštićena na pravi nacin", rekla je Kuburović.

Ministarka o vršnjačkom nasilju

Prema propisima, protiv dece starije od 14 godina može voditi postupak u slučaju vršnjačkog nasilja, izjavila je danas ministarka.

Povodom slučaja vršnjačkog nasilja u srednjoj školi u Barajevu, zbog kog su protiv dve devojčice podnete krivične prijave jer su maltretirale drugaricu, Kuburović je rekla da je reč o deci starijoj od 14 godina i da zato postupak može da se vodi.

"Naš Zakon o krivičnom postupku i Zakon o maloletnim učiniocima krivičnog dela predvidja da ne možete do 14 godina krivično da odgovarate, a prema porodičnom zakonu, postoji odgovornost roditelja za ponašanje deteta", rekla je Kuburović.

Ona je kazala da se vršnjačko nasilje "tretira" i kroz Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

"Celo društvo treba da se bori protiv nasilja, bilo koje nasilje da je u pitanju. Oni koji rade u vaspitnim ustanovama treba da vode računa o promeni ponašanja dece, da li možda jesu žrtve nasilja i da reaguju pravovremeno, to je jedna od obaveza u Zakonu o sprečavanju nasilja, da svako prijavi nasilje kad ga primeti da bi se pravovremeno reagovalo", rekla je Kuburović.

Kurir.rs/Tanjug/Pink

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track