Najnovije vesti

IZBORI NA KIM, ČLANSTVO U EU, OMLADINSKE RADNE AKCIJE: Vlada Srbije odgovorila na pitanja i sugestije poslanika, najglasniji Šešelj
Foto: Marina Lopičić

skupština srbije

IZBORI NA KIM, ČLANSTVO U EU, OMLADINSKE RADNE AKCIJE: Vlada Srbije odgovorila na pitanja i sugestije poslanika, najglasniji Šešelj

Politika

U delu sednice na kojem postavljaju pitanja i upućuju sugestije i predloge Vladi Srbije, poslanici su govorili o izborima na Kosovu i Metohiji, evrointegracijama, omladinskim radnim akcijama, televizijama N1, Nova S i Sportklub.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj kazao je da je krajnje vreme da se Skupština Srbije i vlast izjasne da li su opredeljeni za učlanjenje u EU ili da urade sve što može da zadrže Kosovo i Metohiju u sastavu Republike Srbije.

Kako je naveo, pogodba koju nam nudi EU je da priznamo nezavisnost Kosova, a za uzvrat će Kosovo priznati Srbiju.

- Imajući u vidu da je nastavak naših evrointegraciji u velikoj koliziji sa aktivnostima srpske diplomatije, pre svega govorimo o ovih 15 zemalja koje su povukle priznanje Kosova, ja mislim da je krajnje vreme da se i Narodna skupština i vlast u Srbiji opredeli da li je opredeljena učlanjenju u EU kojoj priznavanje Kosova ne smeta ili mi želimo da uradimo sve što možemo da sačuvamo Kosovo u Srbiji tako da nema šta više da tražimo u EU, kazao je Šešelj.

Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović uputio je pitanje predsednici Vlade Ani Brnabić, koje se tiče omladinskih radnih akcija, specifičnog vida dobrovoljnog rada koji ima tradiciju i rezultate:

- Da li je Vlada Srbije pripremila nacrt zakona o dobrovoljnim radnim akcijama, upitao je Mijatović podsećajući da je i Novi Beograd sagrađen radnim akcijama, kao i autoput "Bratstva i jedinstva", te da potrebe za dobrovoljnim radom i dalje postoje, a to je postalo vidljivo pogotovu za vreme katastrofalnih poplava 2014. godine.

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski postavio je pitanje Vladi, Ministarstvu finansija i REM, da li je program N1 televizije koji se emituje u Srbiji reemitovani program, kao i da li se istovremeno takav emituje na području Slovenije ili Luksemburga.

Komlenski je kazao da je utvrđeno da televizije N1, Sport klub i Nova S nisu registrovane u Srbiji, da im nisu izdate dozvole za pružanje medijskih usluga od strane REM, te da im je dozvola izdata na teritoriji EU u Luksemburgu.

- Iskreno se nadam kao i Tužilaštvo da Ministarstvo finansija radi na ovim predmetima i vrši proveru da li su poreski obveznici u Srbiji ili nisu i imaju li način i metodologiju da utvrde da li se radi o reemitovanju. Ukoliko se ne radi o tome, onda poreska policija i drugi nadležni organi imaju obavezu da reaguju, kazao je Komlenski.

Poslanica Socijalističke partije Srbije Danijela Stojadinović uputila je pitanje ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru da li postoje mogućnosti da se senzori za merenje šećera u krvi za dijabetičare registruju u našoj Agenciji za lekove odnosno da Ministarstvo zdravlja te senzore uvrsti na pozitivnu listu.

Kako je kazala, oni koji boluju od dijabetesa tipa 1, imaju obavezu da svakodnevno, kontinuirano vrše kontrolu u kućnim uslovima uz pomoć testova.

- Postoji mnogo bezbolniji način za merenje šećera u krvi, a to su senzori kojima se bez uzimanja krvi može utvrditi nivo šećera, kazala je Stojadinović.

Poslanik Dragan Šormaz je podsetio da je u nedelju obeleženo 75 godina od operacije Halijard u kojoj je spašeno 512 američkih avijatičara navodeći da je ta akcija od građana Srbije decenijama bila sakrivana.

Postavio je pitanje kada će se zvanično priznati da smo imali dva antifašistička pokreta za vreme Drugog svetskog rata i izjednačiti ta dva pokreta, kao i kada će to ući u istorijske udžbenike.

Poslanik Đorđe Vukadinović uputio je pitanja predsedniku Vlade i Kancelariji za Kosovo i Metohiju, napominjući da vladina kancelarija ne odgovara na pitanja poslanika Skupštine, kao što nije ni na prethodno, koje se odnosilo na izlazak Srba na izbore na Kosovu.

- U vezi sa tim sam imao konkretan predlog da ih Vlada pozove da bojkotuju te izbore, iz bezbroj razloga, a ključni je što ne može da se glasa sa srpskim dokumentima, što je prvi put da se na kosovskim izborima ne može glasati sa srpskim dokumentima, kazao je Vukadinović.

Istakao je da to nije dovoljno samo osuditi i reći da je to za žaljenje.

- Ovim činom, zabranom građanima Srbije na delu teritorije naše države da izađu na izbore, pozivanjem na glasanje - institucije ove zemlje indirektno priznaju da je Kosovo i Metohija jedna eksteritorijalna teritorija, da je izuzeta iz ustavnog sistema Srbije, ocenjuje Vukadinović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track