NARODNA POSLANICA GORDANA ČOMIĆ: Bojkot je rizik, status DS u Savezu za Srbiju je privremen!
Foto: Zorana Jevtić

INTERVJU

NARODNA POSLANICA GORDANA ČOMIĆ: Bojkot je rizik, status DS u Savezu za Srbiju je privremen!

Politika -

Demokratska stranka (DS) donela je odluku da će zasad bojkotovati izbore, a narodna poslanica demokrata Gordana Čomić u intervjuu za Kurir kaže da je bojkot zapravo uvek rizik za zamiranje političkog života i u strankama i u javnosti.

Čomićeva, koja je i generalna sekretarka DS, dodaje da ta stranka želi saradnju sa Evropskim parlamentom u izgradnji vladavine prava u Srbiji i političkom dijalogu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Foto: Zorana Jevtić

DS je ovih dana doneo odluku o bojkotu, ali je naveo i da će nastaviti da radi na stvaranju „uslova za poštene izbore“. Da li to znači da može doći do promene odluke o bojkotu?

- Znači da smo privrženi Evropi i želimo saradnju sa Evropskim parlamentom u izgradnji vladavine prava u Srbiji. Oni su ponudili dobre usluge za stvaranje dijaloga, znanje, uticaj i veštine i mi smo spremni da u takvom dijalogu učestvujemo. EU je civilizacijski imperativ Srbije.

Kako komentarišete ocene stručnjaka da bojkot može biti neka vrsta „samoubistva za stranke“?

- Ocene su utemeljene na uporednim iskustvima u BiH, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji. Bojkot je sredstvo političke borbe samo u nedovoljno razvijenim demokratijama i uvek je rizik za zamiranje političkog života i u strankama i u javnosti.

DS bojkotuje i Skupštinu. Šta treba da se dogodi da se demokrate vrate u poslaničke klupe pre raspuštanja ovog skupštinskog saziva?

- Odustajanje od verbalnog nasilja, naručenih jezičkih prostakluka, ruganja vladavini prava, zloupotrebe Poslovnika, procedura i razumevanje koncepta parlamentarne demokratije. Treba nam vladavina prava, a ne samovolja vladara. Demokratija je zajednička obaveza većine i manjine.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dado Đilas

Da li vam nedostaje predsedavanje skupštinskim sednicama, po čemu su vas ljudi nekada prepoznavali? Šta, kao potpredsednica Skupštine, zamerate predsednici parlamenta Maji Gojković?

- Ne, nimalo. Taj je posao zahtevan i nezahvalan, jer ako primenjujete Poslovnik, gnevni su na vas i „vaši“ i „njihovi“, a predsednici Skupštine ću uvek lično kazati zamerke, na to me obavezuje i član Zakona o Narodnoj skupštini po kojem je potpredsednik u obavezi da pomaže predsedniku.

Status DS u Savezu za Srbiju ocenili biste kao...

- Privremen.

Stav organizatora NEPOŽELJNA NA PROTESTIMA

Kazali ste nedavno da ste nepoželjni na protestima opozicije koje organizuje SZS. Hoćete li da objasnite za koga ste to nepoželjni, ko vam je to saopštio?

- Pravo je organizatora na stav, pa nema razloga za objašnjavanje.

(Kurir.rs / Boban Karović / Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track