91 ODSTO GRAĐANA SA KIM PODRŽAVA SRPSKU LISTU: Predizborna istraživanja u 10 opština sa srpskom većinom, Radoičića izabrali za osobu od poverenja
Foto: Printscreen

KIM

91 ODSTO GRAĐANA SA KIM PODRŽAVA SRPSKU LISTU: Predizborna istraživanja u 10 opština sa srpskom većinom, Radoičića izabrali za osobu od poverenja

Politika -

U deset većinski srpskih opština na Kosovu i Metohiji građani najviše podržavaju Srpsku listu (91 odsto), dok se čak 71 odsto ispitanika izjasnilo da Milan Radoičić najbolje štiti interese kosovskih Srba, rezultat je poslednjeg istraživanja Instituta za unapređenje međuetničkih odnosa (IAMN).

Kosovski IAMN sproveo je istraživanje u deset opština sa srpskom većinom - Leposavić, Zvečan, Zubin Potok, Severna Mitrovica, Gračanica, Novo Brdo, Klokot, Parteš, Štrpce i Ranilug - u periodu od 15. avgusta do 15. septembra.

Taj dnevnik navodi da su 1.011 ispitaniku (studenati, privrednici, poljoprivrednici i drugi kosovski Srbi) postavljena pitanja: koju srpsku političku stranku smatrate omiljenom i za koje predstavnike kosovskih Srba smatrate da najbolje štite srpske interese u kosovskim institucijama.

Mesečno terensko istraživanje koje je sprovelo 30 aktivista IAMN dalo je sledeće rezulate:

- Srpska lista ima podršku 91 odsto kosovskih Srba

- Samostalna liberalna stranka (SLS) ima podršku kod 1,8 odsto kosovskih Srba

- Koalicija Sloboda ima podršku kod 1,6 odsto kosovskih Srba

- Partija kosovskih Srba (KPS) ima podršku kod 0,6 odsto kosovskih Srba

- Pet odsto anketiranih nije podržao nijedan srpski politički subjekt koji će se kandidovati na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu zakazanim za 6. oktobar 2019.

S druge strane, na pitanje koji predstavnik kosovskih Srba najbolje štiti njihove interese odgovor je sledeći:

1. Milan Radoičić (potpredsednik SL) 79 odsto

2. Goran Rakić (predsednik SL) 11 odsto

3. Igor Simić (visoki funkcioner SL) 6 odsto

4. Dalibor Jevtic (potpredsednik SL) 2 odsto

5. Srđan Popović (gradonačelnik Gračanice iz SL) 2 odsto

IAMN je takođe došao do zaključka da u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, Albanci tvrde da je njihov tretman u infrastrukturnim projektima, sanitarnoj zaštiti, vodosnabdevanju dobar i zahvalni su na tome, ali tvrde da imaju probleme u zapošljavanju i zdravstvenoj zaštiti. Kada je reč o političkoj zastupljenosti u opštinama na severu Kosova, Albanci su zadovoljni.

U istraživanju je primećeno da se gradonačelnici opština sa srpskom većinom retko susreću sa albanskim građanima ovih opština kako bi čuli njihove probleme.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track