IVICA DAČIĆ: Zahtev Palmera i Zapada za zaustavljanje kampanje nepriznavanja Kosova neprincipijelan
Foto: Marina Lopičić

pritisak

IVICA DAČIĆ: Zahtev Palmera i Zapada za zaustavljanje kampanje nepriznavanja Kosova neprincipijelan

Politika -

BEOGRAD - Zahtev specijalnog predstavnika američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metjua Palmera i pojedinih zapadnih zemalja za suspenziju kampanje Srbije za povlačenje priznanja Kosova je neprincipijelan, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

On je rekao da takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije i kampanja koju Beograd vodi za povlačenje priznanja Kosova nisu međusobno povezane.

Dačić je tako reagovao na nedavnu izjavu Palmera da sledeća kosovska vlada

u Prištini mora da bude spremna da suspenduje tarife na srpske proizvode, koje su, kako je naveo, prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Marina Lopičić

Palmer je, međutim, za Glas Amerike rekao i da se SAD nadaju da bi Srbija na ukidanje tarifa odgovorila svojim inicijativama, koje bi, kako je naveo, obuhvatile i potencijalnu suspenziju kampanje za povlačenje priznanja Kosova, i da bi na tim osnovama, dve strane mogle da se vrate za pregovarački sto u pozitivnoj atmosferi, okrenuti postizanju sporazuma.

Dačić je podsetio i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije rekao da o suspenziji kampanje za povlačenje priznanja može da se razgovara samo ako Priština suspenduje kampanju za priznavanje Kosova i učlanjenje u međunarodne organizacije, kao i da zapadne i islamske zemlje obustave davanje podrške tim aktivnostima Prištine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track