ZUKORLIĆ PROŠAO PRVI KRUG: Na Saboru Islamske zajednice u Sarajevu muftija kandidat za reisa
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić

uži izbor

ZUKORLIĆ PROŠAO PRVI KRUG: Na Saboru Islamske zajednice u Sarajevu muftija kandidat za reisa

Politika -

SARAJEVO -- Na Saboru Islamske zajednice u Sarajevu trebalo je da da glasa za tri od četiri kandidata koji će ući u uži krug za izbor novog reisu-l-uleme.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Filip Plavčić

Ipak, jedan kandidat se povukao. Kandidat Husejin ef. Smajić je pismenim putem povukao svoju kandidaturu, pa je aklamacijom utvrđena lista od tri kandidata koji će nastaviti izbornu trku za poglavara Islamske zajednice u BiH, a to su Husein ef. Kavazović, Muamer ef. Zukorlić i Salem ef. Dedović.

Pod prepredsedavanjem predsednika Sabora Safeta Softića održana treća redovna sednica aktuelnog saziva Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Sabor je utvrdio kako je Ustav Islamske zajednice u Srbiji usklađen sa Ustavom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i dao saglasnost za njegovu primenu. Takođe je Sabor potvrdio odluku reisu-l-uleme o imenovanju dvojice muftija kojima je istekao mandat. Tako je na novi petogodišnji mandat za muftiju na području Mešihata IZ u Hrvatskoj imenovan dr Aziz Hasanović, a za područje Mešihata IZ u Srbiji dr Mevlud Dudić.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Filip Plavčić

Na osnovu izveštaja kojeg je pripremila Komisija za provođenje izbora Sabor je, a nakon što je svoju kandidaturu povukao mr. Husejin ef. Smajić, utvrdio listu kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojoj su: Salem ef. Dedović, Husein ef. Kavazović, Muamer ef. Zukorlić. Nakon toga kandidati su prisutnim sabornicima prezentovali svoje programe rada za mandatni period reisu-l-uleme 2019. do 2026.

Predsednik Komisije za provođenje izbora Safet Softić je odredio da će izborno telo koje će birati reisu-l-ulemu zasedati 12. oktobra 2019. u Sarajevu, a do tada će kandidati imati priliku da svoj program prezentuju članovima izbornog tela za izbor reisu-l-uleme.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track