VELIKI USPEH SRPSKE VOJNE INDUSTRIJE: Vojska Kipra kupila Nore i Miloša! Ubojito oružje iz Srbije će uskoro paradirati Nikozijom!
Ilustracija, Foto: Dado Đilas

prvi put prodato članici eu

VELIKI USPEH SRPSKE VOJNE INDUSTRIJE: Vojska Kipra kupila Nore i Miloša! Ubojito oružje iz Srbije će uskoro paradirati Nikozijom!

Politika -

Srpske haubice "nora B-52" i oklopna vozila "miloš" biće 1. oktobra predstavljeni na velikoj vojnoj paradi u Nikoziji. U toku obuka kiparskih vojnika za rukovanje ovom opremom

Republika Kipar će 1. oktobra, povodom svog dana nezavisnosti, organizovati u Nikoziji veliku vojnu paradu, na kojoj će prvi put u jednoj zemlji članici EU biti predstavljene srpske samohodne haubice "nora B-52" i specijalna oklopna vozila "miloš"!

Ilustracija
Ilustracijafoto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Ova ostrvska zemlja jedina je zapadna država koja je kupila oružje i vojnu opremu proizvedene u Srbiji.

Biser namenske industrije

Prva baterija od šest samohodnih haubica "nora B-52" već je isporučena Kipru, a u toku je obuka kiparskih vojnika za upravljanje ovim artiljerijskim oružjem. Inače, ugovor između kompanije "Jugoimport SDPR", koja proizvodi "noru" i "miloša", i oružanih snaga Kipra predviđa izvoz ukupno četiri baterije, odnosno 24 "nore" i osam lakih oklopnih vozila "miloš", koja služe za artiljerijsko izviđanje, osmatranje i komandovanje.

Komentarišući ova saznanja, vojno-politički komentator i novoimenovani ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Miroslav Lazanski kaže da "nora" spada među pet najboljih samohodnih haubica u svetu i da je biser naše namenske industrije.

- To je najsloženiji i najkomplikovaniji borbeni sistem koji je ikada proizveden u Srbiji. Zbog toga je jako značajno što je jedna država članica EU kupila od nas ovo oružje i time možda utrla put nekim drugim zemljama da takođe kupe "noru" - kaže Lazanski, podvlačeći da je posao sa Kiprom vredan više od 40 miliona evra.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Youtube screenshot/Dung Train

- Vojna industrija Srbije je privredna grana u kojoj se najbrže okreće novac, odnosno uloženo se najbrže vraća. Srbija je do sada izvezla "nore" u Mjanmar, Bangladeš, Keniju, a sada i na Kipar, i nadam se da će ovaj ugovor otvoriti vrata novim tržištima - zaključuje Lazanski.

Povratak u velikom stilu

S njim je saglasan i vojni analitičar Vlade Radulović, koji smatra da se prodajom jednog složenog borbenog sistema kakav je "nora" zemlji članici EU Srbija u velikom stilu vraća na zapadno tržište.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track