PONAVLJA SE SUĐENJE U VEZI SA NAPADOM NA VUČIĆA U POTOČARIMA: Razularena masa probila zaštitnu ogradu i gađala predsednika kamenicama
Foto: AP

promena sudije

PONAVLJA SE SUĐENJE U VEZI SA NAPADOM NA VUČIĆA U POTOČARIMA: Razularena masa probila zaštitnu ogradu i gađala predsednika kamenicama

Politika -

U Višem sudu u Beogradu danas je zbog promene sudije ispočetka krenulo suđenje dvojici policajaca, osumnjičenih za odavanje službene tajne u vezi sa njihovim aktivnostima prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima, BIH, u julu 2015. godine, kada je bio napadnut.

Međutim, kako je ranije dobio poziv da svedoči, direktor policije Vladimir Rebić danas se odazvao pozivu i došao u sud, ali nije saslušan jer je novi sudija odlučio da se na današnjem suđenju održe uvodna izlaganja tužilaštva i odbrane.

Rebić treba da svedoči na predlog branilaca optuženih Milana Dumanović i Mladena Trbovića koji se terete za krivično delo odavanje službene tajne.

Sud nije odlučio kada će direktor policije dobiti novi poziv za svedočenje, kao ni o drugim predlozima odbrane koja je danas tražila da se neposredno pred novim sudijom ponovo ispitaju svi već saslušani svedoci.

Novi sudija je prihvatio predlog tužilaštva da se suđenje odvija bez prisustva javnosti zbog tajnosti podataka koji predstavljaju službenu tajnu, a biće iznošeni tokom suđenja i održao na snazi prethodno rešenje o isključenju javnosti.

Suđenje je prvobitno počelo u maju prošle godine, a isključena je javnost iz razloga "nacionalne bezbednosti i opravdanog interesa u demokratskom društvu".

Sud, međutim, može u toku postupka da preispita svoju odluku i eventualno otvori postupak za javnost, ali će presudu svakako saopštiti javno.

Sledeće suđenje iza zatvorenih vrata treba da se održi 25. novembra.

U ovom slučaju sudi se policajcima Milanu Dumanoviću i Mladenu Trboviću koji se terete za krivično delo odavanje službene tajne.

Bili su uhapšeni 31. decembra 2016, a 7. februara su pušteni da se brane sa slobode.

Detalji optužnice nisu još javno saopšteni, a prema pisanju nekih medija, sumnja se da su Trbović i Dumanović u izjavama za Al Dzaziru Balkans 11. oktobra naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starešina, bez legitimacija i naoružanja, poslati na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine kada se dogodio napad na srpskog premijera.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja