CIRKUS MAJSTOR ILI ŠEF DIPLOMATIJE: Juri ih za selfi, peva im na uvce, a čak i opsuje na sastancima! DA LI IVICA DAČIĆ ZNA ŠTA MU JE POSAO? (VIDEO)
Foto: Zorana Jevtić

prelazi graNICU!

CIRKUS MAJSTOR ILI ŠEF DIPLOMATIJE: Juri ih za selfi, peva im na uvce, a čak i opsuje na sastancima! DA LI IVICA DAČIĆ ZNA ŠTA MU JE POSAO? (VIDEO)

Politika -

Ivica Dačić slikao se sa Ivankom Tramp u UN, ali nije poznato da li su i šta razgovarali i da li je sve bilo po prokolu, pa ostaje sumnja da je šef diplomatije, u stvari, iskoristio priliku i mesto da bi se slikao sa ćerkom predsednika SAD. Osim što juri ljude da se slika sa njima po Njujorku, Dačić je poznatiji po pevanju, psovkama i kršenju protokola, nego po realnim diplomatskim uspesima

Ivica Dačić, šef diplomatije, slikao se sa ćerkom Donalda Trampa Ivankom u zgradi Ujedinjenih nacija, a sliku su prenele sve domaće agencije. Međutim, nije poznato da li su i šta njih dvoje razgovarali i da li je sve bilo po protokolu, pa ostaje opravdana sumnja, da je šef diplomatije, u stvari, iskoristio priliku i mesto i zamolio Trampovu ćerku da se zajedno samo slikaju.

foto: Tanjug/MSP

A da li šefu diplomatije priliči da po zgradi juri svetske zvaničnike ili njihove savetnike ili decu da bi napravio zajedničku fotografiju s njima? Većina ljudi bi rekla ne. Međutim, u moru ponašanja koje ne pristaje šefu diplomatije, ovo je možda i najmršaviji Dačićev gaf.

Prilikom dolaska svetskih lidera u Beograd, naš ministar spoljnih poslova ne vežba govor, već reportoar pesama. Nema tog predsednika ili premijera u Evropi kome Dačić nje pevao na uvce i on se time i ponosi.

Zatim, mimo svih protokola i pravila, Dačić je u zgradi UN prišao s leđa Donaldu Trampu da bi mu pokazivao fotografije naslovnih strana srpskih novina, odnosno da bi mu dočarao kako Srbi vole predsednika SAD. Ne treba zaboraviti ni psovanje pred zvaničnicima EU....

Spoljnopolitički analitičar Zoran Spasić kaže da je oličenje diplomatije ozbiljno i kredibilno ponašanje ministra spoljnih poslova.

- Pevanje, psovanje i ostali nekonvencionalni modeli ponašanja kojima pribegava Dačić samo štete ugledu zemlje. Zbog takvog ponašanja neretko mogu da izostanu neka konkretna politička rešenja jer srpskog šefa diplomatije zbog cirkuskog ponašanja svetski zvaničnici ne shvataju ozbiljno. Nijedan ruski, nemački, američki diplomata tako se ne ponaša - objašnjava Spasić.

Vladimir Đukanović, narodni poslanik SNS, kaže da je to što Dačić peva pozitivno, ali da mora imati meru.ž

foto: Marina Lopičić

- Može da deluje simpatično, ali neko mora da proceni gde je granica. Morao bi da povede računa do koje granice to radi - kaže Đukanović za Kurir.

Neki od najpoznatijih Dačićevih gafova

U Argentini pričao o lepim ženama

Prilikom posete Argentini, šef diplomatije se u svom govoru osvrnuo i na ukusnu hranu te zemlje, tango, dobro vino, ali i, kako je rekao, dobar provod i lepe žene.

Jurio Trampa po UN da mu pokazuje slike

Na sastanku o reformi UN u Njujorku, u septembru 2017, Dačić je postao svetska zvezda, jer je, mimo svih protokola, zaskočio predsednika SAD Donalda Trampa da bi mu pokazao slike iz novina! Dok Tramp sedi za stolom sa saradnicima, Dačić mu prilazi s leđa i, kao da su drugari, daje mu na uvid sadržaj fascikle koju je poneo sa sobom. Dačić je kasnije otkrio da je Trampu doneo fotokopije naslovnih strana svih srpskih novina kada je izabran za predsednika SAD, jer su Srbi najviše navijali za njega.

U sedištu EU pevao "Miljacku"

Na međunarodnom forumu "Upoznajte Srbiju kao investicionu destinaciju" u Briselu, u februaru 2012, Dačić se pojavio na bini, zajedno sa rediteljom Emirom Kusturicom i pevao "Miljacku" stranim diplomatama i investitorima EU.

Pevao nemačkoj kancelarki na uvce

Dačić je zabavljao goste na svečanoj večeri u Parizu, u julu 2016, nakon samita Paris- Balkan 2016. koju je organizovao Fransoa Oland. Dačića je, kako je sam otkrio, albanski premijer Edi Rama, koji je tada slavio rođendan, zamolio da nešto otpeva. Dačić je pevao "O sole mio" i "Santa Lucia". Među gostima je bila i Angela Merkel, nemačka kancelarka.

Psovao pred Ketrin Ešton

Tokom sastanka sa bivšom visokom predstavnicom Ketrin Ešton, u aprilu 2016, Dačić je psovao. Naime, dok je Eštonova objašnjavala koji dan će biti koji komitet - GAK, za opšte poslove ili FAK, za spoljne poslove, Dačić se ubacio rečenicom: "Eeee, moja Keti", tako sam rekao, "nama je fak s vama evridej (prevod: vi nas svaki dan j..ete)." Kako je otkrio, predsednik Srbije mu je rekao na to da nije normalan.

Pevao i Putinu

Kada je predsednik Rusije Vladimir Putin bio u zvaničnoj poseti Srbiji, u januaru 2019, Dačić se, očekivano, latio mikrofona i otpevao mu "Kaljinku", a potom i "Rjabinušku". Dačić je rekao da se spremao za dolazak Putina, ali ako ste očekivali da je uvežbavao neki govor, on je vežbao pevanje, kako bi dobro zvučao.

Zabavljao i Makrona

Kada je francuski predsednik Emanuel Markon bio u poseti Srbiji, u julu 2019, Dačić je pevao francuskom gostu na svečanoj večeri u vili "Mir".

- Pre 2 godine sam pevao na skupu povodom Berlinskog procesa u Trstu i da se Makron toga setio, tako da nije bio prvi put da mu pevam. Nije bila pesma Zaz, mi smo bili malo klasičniji - kazao je Dačić tada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track