PREDSEDNIK VUČIĆ U UJEDINJENIM NACIJAMA: Rešenje KiM mora da bude takvo da niko ne dobije sve, ali da svako dobije dovoljno! Balkan, balkanskim narodima, živela Srbija! (VIDEO)
Foto: Predsedništvo Srbije

pred 200 svetskih lidera

PREDSEDNIK VUČIĆ U UJEDINJENIM NACIJAMA: Rešenje KiM mora da bude takvo da niko ne dobije sve, ali da svako dobije dovoljno! Balkan, balkanskim narodima, živela Srbija! (VIDEO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se danas na 74. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

15.53 - Balkan, balkanskim narodima, živela Srbija - rekao je predsednik na srpskom jeziku na kraju govora!

foto: AP Photo/Richard Drew

15.52 - Mi smo na našem putu za EU, imamo partnerski odnos sa zemljama na Zapadu, ali se ponosimo našom saradnjom sa Kinom, Rusijom i azijskim zemljama. Naš posao je da se bavimo našim narodom i ne zanima nas šta nam drugi neko u svetu može reći, da li smo kupili prirodni gas ili čokoladu, gledamo šta je najbolje za nas, biramo najkvalitetnije, nije nam bitno šta kažu misle velike sile o tome. Mi verujemo da imamo pravo da odlučujemo o našoj sudbini i šta je najbolje za naš narod, a ne šta druge velike sile misle i žele.

15.49 - Do danas smo se borili ko će da bude u naklonosti, jedne, dve ili tri sile. Nisam naivan i znam da će u budućnosti to zavisi od velikih, ali sve što možemo da učinimo samostalno moramo učiniti sami i ne ostavljati drugima. Za desetak dana započinjemo izgradnju puta od Beograda do Sarajeva kako bismo bili što bliži svojim susedima. Regionalna saradnja neće biti zamena za EU, ali dok ne uđemo u zajednicu. Mi očekujemo da dobijemo isti nivo poštovanja kao i drugi. Ponosimo se našom tradicijom i ljubavlju prema slobodi i zagovaramo da sva pitanja u svetu moraju da se rešavaju na miran način uuz dijalog. Želimo da negujemo stara prijateljstva, ali i da stvaramo nova.

foto: Predsedništvo Srbije

15.46 - Srbija je ispunila sve iz Briselskog sporazuma. Mi smo zbog kosovski carina izgubili mnogo novca i nismo sprovodili kontramere. Dok se bude nastavilo tako, Kosovo će biti poligon za interese velikih sila. Sporazum Prištine i Beograda je od velikog značaja za stabilnsot balkana i dalje se borimo za rešenje kosovskog problema. Srbija se uvek nalazila uvek na sredini puteva, zato smo završili pt ka Severnoj makedoniji, gradimo ka Bugarskoj, Crnoj Gori i Rumuniji. Železnicu ka Mađarskom.

foto: Predsedništvo Srbije

15.43 - Srbija bira nezavisnu spoljnu politiku i nezavisno donošenje svojih odluka i zato se ne krijemo čak ni na ovom mestu. Hvalimo se dobrim odnosima sa Kinomi Rusijom, ali i sve boljim odnosima sa Amerikom. Biramo najkvalitetnija dobra i nije nam bitno šta misle velike sile. Svi znate da se suočavamo sa problemima vezanim za pitanje otvoreno Kosova i Metohije. Nerešeno pitanje KiM najviše utiče na eknomski rast Srbije. Kao što je Kenedi rekao, trajno rešenje mora da bude postignuto tako da nijedna strana ne dobije sve, ali će dobiti dovoljno. Mi verujemo da imamo pravo da odlučujemo o našoj sudbini i šta je najbolje za naš narod. Ovo je viševekovni problem koji se ne može tumačiti smao kroz predrasude, ali mi smo uz veru počeli razgovore u cilju postizanja trajnog rešenja. Niko ga ne želi više od Srbije zarad naše stabilnosti.

1 / 4 Foto: Predsedništvo Srbije

15.41 - Govoriću o Srbiji i regionu jer jedno ne ide bez drugog. Srbija nije ostrvo ali je deo Balkana. Želimo da zagovaramo saradnju na Balkanu. Zato ćemo uvek zagovarati politiku mira i pregovora, jer je to jedini nacicn da stvorimo neophodnu stabilnost, bez koje nema ekonomskog rasta i progresa. Dolazim iz zemlje koja je morala da se suoči sa veoma teškim reformama, 2018. bili smo na ivici bankorta. Želim to da prenesem svojim sunarodnicima.

74. zasedanje Generalne skupštine UN, Njujork

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Predsednik Vučić boravi u poseti Njujorku, gde je održao više diplomatskih sastanaka, mahom u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji, kao i o ekonomskoj saranji Srbije sa drugim zemljama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track