POSLE AMERIKE, I EVROPSKA UNIJA ŽELI SPECIJALCA: EU sprema izaslanika za dijalog o Kosovu i Metohiji?!
Foto: Shutterstock

ODGOVOR

POSLE AMERIKE, I EVROPSKA UNIJA ŽELI SPECIJALCA: EU sprema izaslanika za dijalog o Kosovu i Metohiji?!

Politika -

Traže On treba da ima visoki politički profil, odnosno treba da bude bivši ili sadašnji šef diplomatije, da ima znanje o prilikama u regionu

Evropski zvaničnici u Briselu planiraju da imenuju visokog specijalnog izaslanika ili predstavnika Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine!

Ova odluka EU usledila nakon što su SAD nedavno imenovale specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Metjua Palmer, koji će se baviti i pitanjem rešavanja kosovskog čvora.

Iako diplomate oklevaju da govore o konkretnim imenima, u evropskim krugovima su već, kako navodi Radio Slobodna Evropa (RSE), utvrđena određena načela o budućem izaslaniku koji će u ime EU posredovati u dijalogu između Prištine i Beograda.

- Budući izaslanik treba da ima visoki politički profil, odnosno treba da bude bivši ili sadašnji ministar inostranih poslova, da ima relevantno znanje o prilikama u regionu i „harizmu da progura proces“, a treba i da bude prihvatljiv kako za Beograd i Prištinu, tako i za Vašington i Njujork. Očekuje se da bude u stanju da „popravi štetu koju je učinila Federika Mogerini načinom kako je vodila dijalog“ - naveli su diplomatski izbori za RSE.

Podsetimo, i zvanični Berlin je veoma zainteresovan da potencijalni specijalni izaslanik dođe upravo iz Nemačke. Nemačka kancelarka Angela Merkel se o ovom pitanju nije konkretno izjasnila, odnosno nije ni potvrdila ali ni demantovala da će EU imati svog predstavnika za dijalog o KiM.

(Kurir.rs / Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track