EU SE AKTIVNO UKLJUČUJE U REŠAVANJE KOSOVSKOG PITANJA: Brisel imenuje specijalnog izaslanika za dijalog o normalizaciji
Ilustracija, Foto: AP

uskoro odluka

EU SE AKTIVNO UKLJUČUJE U REŠAVANJE KOSOVSKOG PITANJA: Brisel imenuje specijalnog izaslanika za dijalog o normalizaciji

Politika -

BEOGRAD - Imenovanje specijalnog izaslanika Evropske unije (EU) za dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova je izvesno, a odluka će najverovatnije biti saopštena nakon saslušanja budućeg evropskog šefa diplomatije Žozepa Borela (Josepa Borrella) u Evropskom parlamentu 7. oktobra, saznaje Radio slobodna Evropa (RSE) iz diplomatskih izvora u Briselu.Kako navode izvori RSE, Borel, koji i dalje obavlja dužnost šefa španske diplomatije, o ovoj ideji je upoznao nekoliko kolega iz ostalih zemalja članica EU.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Dok diplomate i dalje oklevaju da pominju imena, u evropskim krugovima su utvrdjena načela oko budućeg izaslanika, koji će u ime EU posredovati u dijalogu Prištine i Beograda.

Kako su za RSE objasnili diplomatski izvori, ta osoba treba da ima visoki politički profil, odnosno treba da bude najmanje ministar inostranih poslova (bivši ili sadašnji). Ta osoba, kako se navodi, mora imati relevantno znanje o prilikama u regionu i treba da ima "harizmu da progura proces" koji bi bio prihvatljiv kako za Beograd i Prištinu, tako i za Vašington i Njujork.

Diplomate u evropskoj prestonici tvrde da od budućeg izaslanika očekuju da bude u stanju da "popravi štetu koju je učinila Federika Mogerini načinom kako je vodila dijalog".lonjeni.

Ideja o imenovanju izaslanika za dijalog Kosova i Srbije se pojavila nakon što je američka administracija imenovala Metjua Palmeta za specijalnog izaslanika za Balkan. Ta odluka je ; u kombinaciji sa političkom pozadinom novog visokog predstavnika EU, koji dolazi iz zemlje koja ne priznaje kosovsku nezavisnost, učinila da se pokrene pitanje imenovanja nove osobe koja bi se direktno i aktivno bavila isključivo dijalogom Srbije i Kosova, navodi RSE.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/Miloš Miškov

U evropskim krugovima i dalje se razmišlja o modalitetima funkcije budućeg predstavnika: da li će on biti "specijalni izaslanik EU", kojeg bi po pravilu imenovao visoki predstvanik Borel kome bi bio i podredjen ili bi to bio "specijalni predstavnik EU" kojeg bi imenovao Savet EU, čime bi bio deo formalnog sistema u EU.

Prema očekivanjima briselskih diplomata, dodaje RSE, očekuje se da će Borel saopštiti nameru o imenovanju specijalnog predstavnika u toku ili neposredno nakon saslušanja u Parlamentu zakazanog za 7. oktobar a procedura imenovanja izaslanika bi trebalod a bude završena do 1. novemrba kada Borel treba da preuzime dužnost šefa evropske diplomatije.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja