STOJANOVIĆ: Izbori na KiM su vitalni srpski interes
Foto: Printscreen

Predstavnik Srpske liste i bivši gradonačelnik Gračanice

STOJANOVIĆ: Izbori na KiM su vitalni srpski interes

Politika -

GRAČANICA - Predstavnik Srpske liste i bivši gradonačelnik Gračanice Bojan Stojanović ocenio je danas na skupu u Gračanici da su predstojeći izbori za kosovski parlament nacionalno pitanje i vitalni srpski interes.

Stojanović je rekao da je jedinstvo Srba u ovom trenutku veoma bitno i da bi "svi trebali da budemo na jednoj strani".

"Jer da smo na jednoj strani sada bi se borili za 17 ili 18 poslaničkih mesta u Skupštini Kosova. Umesto rezervisanih sada bismo imali zagarantovana mesta", naglasio je Stojanović na skupu, na kome su učestovali i predstavnici Samostalne liberalne stranke i koalicije "Sloboda".

Napominjući da Srbi sa Kosova žive nasleđeno vreme, ali i pozajmljeno od budućih pokolenja, Stojanović je srpske političke subjekte koji učestvuju na izborima 6. oktobra pozvao da ne vode "vašarsku politiku", prenosi Kosovo-onlajn.

"Nema ovde prostora za male priče i male bezidejne floskule kako ćemo mi napraviti nešto bolje. Kako se zove to nešto, šta je to? Kako ćemo da rešimo obrazovanje. Šta bi se desilo da ovde nema obrazovnog sistema? Šta bi se desilo da ovde nema zdravstvenih knjižica države Srbije? Gde bi se lečili?

Pogledajte, sad je oduzeto pravo da Srbi glasaju sa srpskim dokumentima i sve ostale političke opcije, osim Srpske liste, su ćutale, da ne kažem da su bile za to, pa sad sledeća lekcija treba da bude da se odreknu srpskih dokumenata", konstatovao je Stojanović.

Predstavnik Srpske liste kaže da je ovakvo stanje u srpskim sredinama neodrživo i naglasio da jedino državna politika Republike Srbije može da bude garant opstanka Srbima i južno i severno od Ibra.

On je ocenio da će nova radna mesta biti podsticaj za opstanak i ostanak mladih na ovom prostoru.

Kandidatkinja za poslanicu SLS Milena Zdravković se složila sa da je učešće mladih u politici neminovno i da mora da doprinese boljitku života.

Mi se, tvrdi ona, nikada nismo libili od toga da imamo saradnju, niti smo bežali od bilo kakve saradnje sa Republikom Srbijom.

Da na kosovskoj političkoj sceni, naročito među Srbima, nedostaje mladosti i svežih ideja slaže se i Nenad Rašić, kandidat za kosovskog premijera ispred koalicije "Sloboda".

Rašić smatra i da je greška što Srbi sa severa Kosova imaju veći broj kandidata u odnosu na svoje sunarodnike južno.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja