JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Odbijanje kandidata u ovoj fazi je presedan u praksi Evropske unije
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

nije se do sada desilo

JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Odbijanje kandidata u ovoj fazi je presedan u praksi Evropske unije

Politika -

BEOGRAD - Ministar za evropske integracija Jadranka Joksimović ocenila je da odluka o odbijanju mađarskog kandidata Lasla Tročanjija i rumunskog kandidata za transport Rovane Plumb za komesare u budućoj Evropskoj komisiji zbog sukoba interesa predstavljaju "apsolutni presedan u dosadasnjoj praksi u EU".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

"Iako ne bih zelela da se dublje upuštam u analizu odluka, činjenica je da postoje nejasnoće u pogledu daljih koraka i procedure i da se očekuje reakcija predsednice EK Urusle fon der Lejen. Nesporno je da Mađarska i Rumunija ne gube pravo da imaju komesare u EK bez obzira na to da li će ostati pri nominovanim kandidatima ili predložiti nove. Očekujem da oba resora zadrze ove drzave, ali videćemo kako će se razvijati situacija", kaže Joksimović za "Novosti".

Prema njenim rečima, dalja procedura biće sprovedena na osnovu konsultacija Fon der Lejen sa predsednikom EP Davidom Sasolijem, a na osnovu tumacenja poslovnika EP i konsultacija između politickih grupacija.

Joksimović navodi da Srbija kao zemlja kandidat očekuje da novonastala situacija ni na koji način ne utiče na resor proširenja.

Generalni sekretar Evropskog pokreta Suzana Grubješić rekla je za nvosti da je za Srbiju izuzetno bitno da Mađarska dobije resor za proširenje, jer se ta zemlja žestoko zalaže za proširenje, a narocito za evropski put Srbije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Dragana Udovičić

Kako je Grubješić objasnila za "Politiku", formalno govreći to što Tročanji nije prošao na Odboru za pravne poslove Evropskog parlamenta ne mora da znaci da Mađarska treba da promeni kandidata, međutim poslata je jasna poruka da bi to trebalo da uradi.

"Novi kndidat bi u ponedeljak, 30. septembra trebalo da sa ostalim kandidatima nastupi pred Odborom za spoljne poslove, a saslušanja po odborima traju do 8. februara. Za nas bi bilo dobro da Mađarska zadrzi resor prosirenja, jer se vrlo snazno zalaze za prosirenje i uključivanje zapadnog Balkana u EU. Vazno je i to što Srbija ima izvanredne odnose sa Mađarskom", rekla je Grubješić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track