Najnovije vesti

PATRIJARH IRINEJ POVODOM VELIKOG JUBILEJA SPC: Bog je dao da u slavu Svetog Save kažemo da smo sačuvali njegovu i našu veru, jezik, nacionalni duh, kulturu i državu
Ilustracija, Foto: Marina Lopičić

osam vekova

PATRIJARH IRINEJ POVODOM VELIKOG JUBILEJA SPC: Bog je dao da u slavu Svetog Save kažemo da smo sačuvali njegovu i našu veru, jezik, nacionalni duh, kulturu i državu

Politika

BEOGRAD - Srpski patrijarh Irinej izjavio je, povodom velikog jubileja - osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC), da taj događaj "predstavlja najznačajnije razmeđe" srpske istorije.

"Bilo je u prošlosti važnih događaja, ali ovaj koji proslavljamo, pored Kosovskog boja, za naš identitet, za istorijsko trajanje i put srpskog naroda sigurno je najznačajniji. Ta dva događaja konstituisala su dva zaveta, svetosavski zavet i svetolazarevski zavet, kojima je naš narod živeo vekovima, danas živi i živeće", rekao je patrijarh u intervjuu datom za "Politiku".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beta/Miloš Miškov

Veliki jubilej, sticanje autokefalnosti 1219, SPC će obeležiti od 6. do 9. oktobra u manastiru Žiča, sedištu prvog arhiepiskopa samostalne srpske crkve, Pećkoj patrijaršiji i u Beogradu.

"U osam vekova koje sada sagledavamo, bilo je i uspona i padova, pobeda i poraza, tuge velike i radosti velike i, evo, Bog je dao i nama da u slavu našeg nebeskog zastupnika Svetog Save kažemo da smo sačuvali njegovu i našu veru hrišćansku, pravoslavnu, jezik, nacionalni duh, kulturu i državu", istakao je Irinej.

Dodao je da "ovih osam vekova srpski narod i njegova Crkva prilažu svetskoj hrišćanskoj, duhovnoj i kulturnoj baštini za pokoljenja koja dolaze".

Patrijarh je govorio i o trenutnom odnosu Crkve i države, za koje je rekao da su sada "u uzlaznoj putanji".

"Naravno da mi nemamo iluziju da se može vratiti vreme simfonije kako je bilo u Vizantiji i Nemanjićkoj Srbiji... Naravno, Srbija je danas sekularna država. Ustav definiše Republiku Srbiju kao svetovnu državu u kojoj su crkve i verske zajednice odvojene od države. Našem dobu je primeren princip kooperativne odvojenosti i saradnje", rekao je Irinej.

On je, međutim, odbacio stav da Crkva nema pravo da se oglasi o po najvažnijim pitanjima i istakao da će ona "i dalje, kada smatra da je potrebno, posebno kada se radi o vitalnim pitanjima i identitetu naroda, njegovoj samosvesti, uvek i odlučno dati svoj glas".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Marina Lopičić

Poglavar SPC je rekao da je odnos države i crkve dobar u Srbiji i Republici Srpskoj, ali je ukazao na njen težak položaj, ne samo na Kosovu i Metohiji, nego i u Crnoj Gori.

"Mada u atmosferi praznika, moraću da pomenem i tragičnu situaciju u Crnoj Gori, koja je, ne manje nego Kosovo i Metohija srpska, klasična srpska zemlja", rekao je patrijarh.

On je ocenio da je situacija u Crnoj Gori "tragična do apsurda".

"Ne samo što je tamošnja vlast priznala Kosovo i Metohiju za nezavisnu državu, s prištinskim vlastima, koji su odreda bili pripadnici terorističke vojske, održava tesne odnose, nego se s Cetinja čak poseže za Metohijom i govori da ne pripada Srbiji već Crnoj Gori", rekao je Irinej.

Prema njegovim rečima, "perfidnim i sistematskim pritiscima, zatiru srpski narod u Republici Crnoj Gori, a neki krugovi istovremeno ističu teritorijalne pretenzije prema Srbiji".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Damir Dervišagić

Patrijarh je ukazao i da se nijedno pitanje, nijedan problem, kako "svekoliko iskustvo Crkve Hristove uči", pa ni ovako važan kao što je pitanje Kosova i Metohije "niti nastaje, niti se trajno može rešiti posebno, prtikularno".

On je podsetio da je zato Sveti arhijerejski sabor uputio "poziv svim političikim činiocima na nastavak dijaloga, bez pritiska i ucena".

"Sabor je svesrdno podržao svaki odgovoran dijalog koji treba da doprinese vladavini prava i zakona i pomirenju između svih naroda koji žive na prostoru Kosova i Metohije kao južne pokrajine Srbije", zaključio je patrijarh Irinej u intervjuu za "Politiku".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...