PROMENE TRI ZAKONA PRVI KORAK KA UNAPREĐENJU IZBORNOG PROCESA Klačar iz CeSID: Poboljšaće se praksa ponašanja političkih aktera
Foto: Beta/Media Centar

cesid

PROMENE TRI ZAKONA PRVI KORAK KA UNAPREĐENJU IZBORNOG PROCESA Klačar iz CeSID: Poboljšaće se praksa ponašanja političkih aktera

Politika -

Izvršni direktor CeSID Bojan Klačar ocenio je danas da su najavljene promene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korpupcije rezultat razgovora vođenih na FPN i mera koje je vlada usvojila u protekle dve nedelje, kao i da će njima biti učinjen prvi korak u unapređenju izbornih uslova.

- Te izmene su potrebne, jer su postojale neke strvari koje je SNS podržala u "Dijalogu o izborima 2020" vlasti i opozicije, a koje su tražile izmene tri zakona, rekao je Klačar.

Prema njegovim rečima, to su mere koje treba da odgovore na preporuke civilnog durštva, a prevashodno se tiču korišćenja javnih resursa, funkcionerske kampanje, prakse Agencije za borbu protiv korupcije i pritisaka na birače koji rade u javnim preduzećima.

- Srbija na taj način dobija tri ključne stvari - najpre napravićemo prvi korak u unapređenju izbornih uslova, drugi je što promenom zakona sve te mere implementiramo u zakonski okvir, a to znači da će imati duži vek trajanja i odnosiće se na sve kampanje u godinama ispred nas, rekao je on.

Treća i kako dodaje, najavažnija je možda ta da te promene "podižu lestivcu odgovornosti za SNS", jer će javnost, novinari, međunarodne organizacije i civilno društvo kontrolisati koliko SNS stoji iza mera koje je podržala.

- Za očekivanje je da će te mere da poboljšaju praksu ponašanja političkih aktera, rekao je Klačar i dodao da na kraju moramo da razumemo da su to promene koje su bile izvodljive za kratak period od šet meseci.

Podsetio je da to nisu sve promene za koje su se zalagale organizacije civilnog drustva i da je zato bitno nastaviti dijalog o unapređenju i nekih drugih stvari, a posle sledećih izbora jer bi, kako dodaje, bilo dobro unaprediti stvari koje su srednjoročnog ili dugoročnog karaktera.

Na sledećoj sednici Vlade Srbije naći će se izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o javnim preduzećima i Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, najavili su juče premijerka Ana Brnabić i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović ukazujući da su izmene rezultat razgovora sa OEBS i ODIHR u cilju poboljšanja izbornog procesa.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track