ŠTA STVARNO IMA SOCIJALISTA IZ AFERE KOFER: Dačićev tajkun  Vladan Zagrađanin SAKRIO još jednu kuću vrednu 500.000 evra!
Foto: Damir Dervišagić

Otkriveno

ŠTA STVARNO IMA SOCIJALISTA IZ AFERE KOFER: Dačićev tajkun Vladan Zagrađanin SAKRIO još jednu kuću vrednu 500.000 evra!

Politika -

Široko: Još jedna vila prvog operativca SPS Vladana Zagrađanina ima 250 kvadrata, a on je izdaje jednoj poznatoj ličnosti za 1.300 evra mesečno.

Postavlja se pitanje porekla imovine, pošto je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio samo paušal od 27.320 dinara

Luksuzna vila sa bazenom koja vredi čak milion evra nije jedina nekretnina koju je Vladan Zagrađanin, predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) i glavni akter afere „kofer“, sakrio od Agencije za borbu protiv korupcije.

Mesečna kirija

Prvi operativac Ivice Dačića i SPS poseduje još jednu veliku kuću u Beogradu (adresa poznata redakciji), vrednu 500.000 evra i nju izdaje, potvrđeno je Kuriru iz više izvora.

- Ta kuća se nalazi na odličnoj lokaciji - u elitnom naselju Bežanijska kosa. Ima 250 kvadrata, fantastično je raspoređena i uređena. Zagrađanin od nje svakog meseca uzme lepe pare, izdaje je za 1.300 evra. Zakupac je jedna ličnost iz javnog života, pa može da bude miran da će bez problema svakog prvog moći da mu iskešira novac, bez kašnjenja ili molbi da se smanji kirija. Problem je što tu kuću, iako je njegova, nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije - priča izvor Kurira blizak SPS. Zagrađanin još poseduje imovinu koju jeste prijavio, i to su: kuća od 90 kvadrata, pomoćni objekat od 28 kvadrata, zemljište, trosoban stan od 138 kvadrata i garsonjera od 27 kvadrata.

foto: Marina Lopičić

Prihodi minimalni

Sve ovo pokazuje da je bogatstvo istaknutog socijaliste poprilično veliko, što nameće pitanje: odakle prvom operativcu SPS novac za sve to, budući da je Agenciji naveo samo primanja od poslaničkog paušala koji iznosi tek 27.320 dinara. Iako je u imovinskoj karti istaknut samo taj prihod, Zagrađanin je ranije govorio da ima još i platu u stranci od 75.000 dinara.

Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati kaže za Kurir da onaj ko ne prijavi svu svoju imovinu, a dužan je to da uradi, treba da trpi pravne sankcije.

- Zna se tačno šta su posledice. Ukoliko je tačno da neko ima malu platu, a poseduje veliku imovinu, treba preispitati poreklo skupih nepokretnosti. Takođe, pre osude, treba isključiti mogućnost da je stečena nekim nasledstvom ili poklonom, jer ne mora sve da se kupuje iz vlastitog džepa. Ako je neko srećnik, može da dobije nasledstvo i da živi komotno.

foto: Marina Lopičić

Do zaključenja broja nismo dobili odgovore od Agencije za borbu protiv korupcije, ali ni od Dačića i Zagrađanina.

ZAGRAĐANINOVA IMOVINA KOJU JE PRIJAVIO AGENCIJI ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE - OKTOBAR 2018.

- 27.320 dinara poslanički paušal - kuća, površina u osnovi 90 m2 1/1 ugovor o poklonu - pomoćni objekat 28 m2 1/1 ugovor o poklonu

- zemljište 1.596 m2 1/1 ugovor o poklonu - nema automobil - ima depozit u banci - trosoban stan 161 m2 ugovor o poklonu → garsonjera 27 m2 - kupovina

Zoran Stojiljković

AGENCIJA MOŽE DA VRŠI REDOVNE I VANREDNE KONTROLE

foto: Marina Lopičić

Profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković podseća da Agencija za borbu protiv korupcije ima pravo da sprovodi proveru. - Svaki javni funkcioner koji je u obavezi da blagovremeno i potpuno ispuni obavezu prijavu imovine, to treba da uradi. Ukoliko to neko uradi, šalje loš signal i poruku da selektivno ispunjava obaveza. Postoji postupak redovne kontrole koju obavlja Agencija ze borbu protiv korupcije, a pored te redovne, na svaku prijavu da je spisak imovine nekog funkcionera nepotpun Agencija može pokrenuti postupak o preispitivanju, o čemu se javni funkcioner mora izjasniti u odgovarajućem roku - kaže Stojiljković.

Kurir.rs/ekipa kurira Foto: Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track