UPUTSTVO ZA BOJKOTAŠE IZBORA! ĐILASOVA DIKTATURA!  Ko drugačije misli, ode glava!
Foto: Dado Đilas

SULUDO

UPUTSTVO ZA BOJKOTAŠE IZBORA! ĐILASOVA DIKTATURA! Ko drugačije misli, ode glava!

Politika -

Demokratski i liberalni Savez za Srbiju (SZS) Dragana Đilasa, kakvim želi da se predstavi, zapravo je sušta suprotnost i oličenje tiranije i jednoumlja, ocenjuju sagovornici Kurira.

Naime, SZS upozorava da svako ko istupi od ideje bojkota može da plati skupu cenu, što je jasno naznačeno u dokumentu koji je redakciji Kurira dostavio naš izvor:

- Disonantni tonovi će imati vrlo visoku cenu. U periodu koji dolazi svako „soliranje“ će biti štetno, ne samo za ukupnu percepciju građana već i za samog aktera „soliranja“.

foto: Lična Arhiva

Usmerenja

Opozicija se usmerava da se uzdržava od javnih rasprava tokom izbornog ciklusa sa antibojkotašima, a naročito je zabranjeno ubeđivati ljude da su zagovornici bojkota u pravu.

foto: Zorana Jevtić

- Stvaranje percepcije ujedinjenosti oko bojkota je jedan od najvažnijih zadataka... Nikako ne obećavati izborni dan kao „dan D“. Ne obećavati veliki narodni skup na dan izbora iz nivoa „da se prebrojimo“. To stvara percepciju javnosti da će se tog dana nešto dogoditi, kao 13. 4, što je kasnije imalo za rezultat smanjeno poverenje - navedeno je u tekstu. Poslednja instrukcija je posledica najavljivanja velikog narodnog skupa, o kojem je najviše govorio Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, uz obećanje da su režimu dani odbrojani. S obzirom na to da se tog dana nije dogodilo ništa specijalno, čak ni da posećenost skupa nije bila zapažena, Jeremić je dobio packe čak i iz svog opozicionog okruženja.

Tiranija i jednoumlje

Funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Orlić kaže da su jednoumlje i tiranija jedini oblik ponašanja koji dolazi u obzir u SZS Dragana Đilasa:

- To tvrde ljudi koje je šikanirao u vreme kad je bio predsednik Demokratske stranke. Đilas sve tretira kao svoju privatnu firmu, u kojoj je on vlasnik svega, uključujući i ljude.

Dodaje da je SZS povukao očajnički potez kako bi zadržao one koji napuštaju njegovu ideju bojkota.

- Poslušnost su mu otkazali čak i pojedini osnivači SZS, preostale u isto vreme teši i zastrašuje. Nezadovoljnima se preti da se neće dobro provesti ako ne slede gazdine instrukcije. Ko pristane na takav ponižavajući odnos, sam je i kriv što politički nestaje, kao Dveri - ističe Orlić.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da stranke koje se predstavljaju kao liberalne svoju liberalnu politiku moraju da primene prvo na svoju stranku.

- U demokratskim sistemima nije očekivano da liberalne stranke nameću cenzuru članicama svoje koalicije. Borba za demokratiju u društvu podrazumeva i demokratiju u strankama - podvlači Anđelković.

Dejan Vuk Stanković NEMAJU PODRŠKU BIRAČA

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je ovakvo uputstvo najbolji dokaz da su u SZS nemoćni da izađu na crtu vladajućoj stranci.

foto: Beta

- Procenili su da neće imati potencijal za velike i kontinuirane proteste, da ne mogu intenzivno da vrše građansku neposlušnost. Žele revoluciju bez pokrića i sposobnosti da mobilišu narod. Jasno im je da ideja o bojkotu nije utemeljena u stavove biračkog tela. Svesni su svoje nemoći za preokret na političkoj sceni. Ni sami ne nalaze uverljive argumente za bojkot, smatraju da je poraz ukoliko bi menjali odluku o bojkotu - naglašava analitičar.

(Kurir.rs / Kristina Vasković / Foto:Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track