STEFANOVIĆ OTVORENO: Prijem Kosova u Interpol bio bi politička odluka
Foto: Profimedia, Damir Dervišagić

reagovanje

STEFANOVIĆ OTVORENO: Prijem Kosova u Interpol bio bi politička odluka

Politika -

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da bi prijem takozvanog Kosova u Interpol bio politička odluka i da bi tada Priština bila u situaciji da raspisuje lažne poternice za svim vojnicima i policajcima koji su se suprostavljali terorizmu devedesetih godina.

On je naglasio da je Srbija više puta upozoravala da su Interpol osnovale UN i da su oni u obavezi da poštuju rezolucije koje su UN donele, a da je jedna od njih Rezolucija 1244.

"Po Rezoluciji 1244, KiM je deo Srbije i ne mogu samostalno biti deo neke međunarodne organizacije, jer bi se time impliciralo da je to neka posebna država, a nije", naglasio je Stefanović.

Takođe, navodi, jasno je definisano da deo Interpola mogu biti samo država članica UN ili posmatrači, što tzv. Kosovo nije.

"Ccinjenica je da Prištini u tome pomaže deo zapadnih zemalja, jer aktivno lobiraju za njihov prijem u Interpol. Mi se obraćamo svim članicama šta bi bila posledica ako Kosovo uđe u Interpol", rekao je Stefanocvić za Tv Pink.

Dodaje da će se politizacijom te organizacije doći do toga da o slučajevima odlučuje politički.

"Neće se više poštovatio da li imate za kriminalcem raspisanu crvenu Interpolovu poternicu, već ko ju je raspisao. Ako donesete političku odluku nema više profesionalnog rada", naveo je Stefanović.

On je rekao da Priština i sada ima mogućnost da se bori protiv kriminala i korupcije preko UNMIK-a.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track