SET FINANSIJSKIH ZAKONA: Poslanici Srbije nastavili prvu sednicu jesenjeg zasedanja
Foto: Beta

parlamentarna rasprava

SET FINANSIJSKIH ZAKONA: Poslanici Srbije nastavili prvu sednicu jesenjeg zasedanja

Politika -

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja razmatranjem Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita, Predlogu zakona o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom i Predlogu zakona o alternativnim investicionim fondovima.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da bi ovi zakoni trebalo da stvore bolju klimu za domaća i strana ulaganja, a njima se ispunjavaju i obaveze iz poglavlja devet u pregovorima sa Evropskom unijom.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da predloženi zakon o investicionim fondovima i alternativnim investicionim fondovima, koji su na denvom redu parlamenta, predstavljaju bitan korak u procesu daljeg jačanja srpske ekonomije i kreiranja poslovnih prilika za domaće i strane investitore.

Prema njegovim rečima, stvaraju se uslovi za privlačenje većeg broja učesnika na tržištu, kao i za pružanje veće sigurnosti stranim investitorima, dok će domaće tržište biti atraktivnije za strana ulaganja.

foto: TANJUG/ BOJAN STEKIĆ

Mali je naveo da se omogućava pristup dodatnim izvorima finansiranja za mikro, mala i srednja preduzeća i dodao da su zakoni važni za ispunjavanje obaveza u okviru Pregovaračkog poglavlja 9 - finansijske usluge.

On je rekao da je među najvažnijim izmenama Predloga zakona o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom mogućnost osnivanja posebne forme organizovanja krovnog fonda koji se sastoji od dva ili više podfondova.

Naveo je i da se umesto kastodi banka i kastodi usluge uvode se pojmovi prihvaćeni u EU: depozitar i usluge depozitara.

Kada je reč o zakonu o alternativnim investicionim fondovima, predlogom se definišu osnivanje, delatnost i poslovanje društava za upravljanje alternativnim investicionim fondovima.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izmenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita nastoji se da se sistem osiguranja depozita, sada u uslovima značajno unapređene finansijske stabilnosti, dodatno uskladi sa najboljom međunarodnom praksom i standardima, kao i pravnim tekovinama Evropske unije.

Mali je podsetio da je početkom ove sedmice Agencija za osiguranje depozita (AOD) objavila oglas za ustupanje portfelja potraživanja uz nadoknadu osam banaka u stečaju, kao i potraživanja kojima AOD upravlja, u iznosu od 1,82 milijardi evra.

- Prethodno je u junu ove godine prodat prvi paket problematičnih kredita vrednosti 240 miliona evra, i to prvi put posle 18 godina. Reč je o imovini koja je decenijama zarobljena, a koju najzad na ovaj način aktiviramo i vraćamo u privredne tokove, rekao je Mali.

Podsetio je da je 2015. godine usvojena Strategija za rešavanje problematičnih kredita, te da je nakon toga nivo problematičnih kredita u bankarskom sektoru u Srbiji smanjen sa 22 odsto na 4,98 odsto koliko iznosi u avgustu ove godine.

foto: TANJUG/ BOJAN STEKIĆ

Poslanici su juče razmotrili u načelu predloge zakona o kontroli državne pomoći, o računovodstvu i o reviziji.

Prethodno je razmotren i rebalnas budžeta za 2019. godinu i izmene pratećih zakona - Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o porezu na dodatu vrednost.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja