RIČARD GRENEL TRAMPOV ADUT ZA KOSOVO: Novoimenovani specijalni izaslanik predsednika SAD dobio odrešene ruke
Ilustracija, Foto: EPA

sposoban kadar

RIČARD GRENEL TRAMPOV ADUT ZA KOSOVO: Novoimenovani specijalni izaslanik predsednika SAD dobio odrešene ruke

Politika -

BEOGRAD - Velika je stvar za Srbiju što je Donald Tramp odlučio da Ričardu Grenelu, nakon što mu je poverio da održava odnose s Nemačkom, prepustio i Kosovo, rekao je neimenovani diplomatski izvor, opisujući Ričarda Grenela, novoimenovanog specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Pristine.

''Kažu da je sposoban i da ima odrešene ruke'', rekao je izvor, navodi Blic.

Grenel, koji vazi za jednog od ljudi koji uživaju najveće poverenje Donalda Tampa, jos je jedan potez američkog predsednika kojim želi da pokaze da želi da se SAD nametnu kao ključni igrac u rešavanju kosovskog problema.

Između imenovanja Metjua Palmera za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan pre nešto vise od mesec dana i sada Grenelovog imenovanja, Tramp je napravio promenu i na mestu savetnika za nacionalnu bezbednost na kojem je Džona Boltona zamenio Robertom O'Brajanom.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA/Salvatore Di Nolfi

O'Brajan je vrlo blizak sa Džaredom Kusnerom, koji je ga je, podseća list, nedavno u Njujorku upoznao sa srpskim predsednikom.

''Niko, međutim, nije mogao da nam kaže o čemu su Vučić i Trampov savetnik tada razgovarali, budući da je sastanak na kojem je prisustvovalo više zvaničnika iz različitih zemalja održan po četam haus pravilima'', kazao je izvor, koji je potvrdio i da je suprug Trampove ćerke Ivanke veoma naklonjen Srbiji, te da njegov utucaj na O'Brajana ''treba iskoristiti''.

''Takođe, treba iskoristiti to sto je Amerika popustila po pitanju rešenja kosovskog problema. Za njih nevavisnost Kosova nije gotova stvar kako je ranije bilo, već o rešenju treba razgovarati pa u tom popuštanju naš državni vrh treba da traži svoju šansu'', naveo je izvor.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track