SAD OČEKIVALE OVAKAV ISHOD IZBORA NA KOSOVU! Dačić: Palmer mi je rekao da veruju da će Kurti i Mustafa u vladajuću koaliciju
Foto: Beta

kim

SAD OČEKIVALE OVAKAV ISHOD IZBORA NA KOSOVU! Dačić: Palmer mi je rekao da veruju da će Kurti i Mustafa u vladajuću koaliciju

Politika -

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da mu je nedavno američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao da SAD očekuju da će pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, koji su osvojili najviše glasova na jučerašnjim izborima, napraviti koaliciju.

- Ništa nije slučajno. I Amerikanci sami kažu da je to sada jedan složeniji zahvat imajući u vidu da se prvi put suočavaju sa Samoopredeljenjem, odnosno sa strankom koja se zalaže za Veliku Albaniju, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara nakon otvaranja 19. Ekonomskog samita u Beogradu.

Dodao je da treba ipak sačekati nove izjave Kurtija i Mustafe, jer, podsetio je, "jedna je stvar šta neko govori kada je u opoziciji, a šta govori kada dođe na vlast".

- Mi ne možemo da utičemo na to koga će kosovski Albanci da biraju, mi moramo da sarađujemo sa svima bez obzira na to da li se nekome ta partija sviđa ili ne. U svakom slučaju, očekujemo da se nastavi dijalog, da se ukinu takse i da se time stvore uslovi za traženje kompromisnog rešenja, podvukao je Dačić.

Na pitanje da prokomentariše to što Kurti u svom program ima i traženje ratne odštete, Dačić navodi da to nije novi detalj, da su o tome albanski političari govorili i ranije, ali je istakao da sve ekstremne zahteve treba ostaviti po strani.

- Treba sesti za sto s postojećim predlozima. Imali smo dokumenta koja smo potpisali, na kraju krajeva, za nas je neprihvatljivo bilo kakvo širenje svega toga. Koliko sam shvatio, i međunarodna zajednica želi da se dođe do kompromisa, a ne do daljeg zaoštravanja odnosa. Na njima je da ih disciplinuju, rekao je Dačić.

On je podsetio da dijalog između Beograda i Prištine nikada nije bilo lak, zato što Priština nikada nije htela da razgovara o kompromisu, već se zalagala za jednostrano rešenje.

- Dijalog će biti težak, ali videćemo kakav će biti njegov tempo. To zavisi od toga kada će biti formirana vlada u Prištini, ko će učestvovati u pregovorima, a kada je reč o Evropskoj uniji treba sačekati i novu osobu na mestu Federike Mogerini. Međunarodna zajednica je čekala da se završe izbori, izbori su se završili, sad je na njima. Srbija je svoje uradila, rekao je Dačić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track