ĐURIĆ: Sve odluke o eventualnom učešću u budućoj vladi Kosova biće donete u Beogradu
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Mora se postići kompromis

ĐURIĆ: Sve odluke o eventualnom učešću u budućoj vladi Kosova biće donete u Beogradu

Politika -

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će se sve odluke, pa i o eventualnom učešću Srpske liste u budućoj Vladi Kosova, donositi zajednički u Beogradu.

"Uvek se o važnim stvarima dogovaramo između sebe, u konsultaciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Vladom Srbije", rekao je Đurić na vanrednoj konferenciji za novinare.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je poručio Prištini da ne računa na blanko podršku Srba u formiranju nove Vlade Kosova, i da mora da pokaže poštovanja prema poslanicima Srpske liste.

"Moraće da se dogovaraju sa Srpskom listom ako žele legitimnu vladu", rekao je Đurić.

Na pitanje o promeni formata razgovora kako bi ga vodili premijeri, što traži Aljbin Kurti, Đurić je rekao da su to "tehnikalije".

"Dijalog se vodio pod okriljem Evropske unije, mi smo samo tražili da nas poštuju, da nas ne gaze i ne ugnjetavaju, da ne uvode trakse, barijere i onemogućavaju normalan život da bismo razgovarali kao ljudi", rekao je Đurić.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Govoreći o eventualnom nastavku razgovora Beograda i Prištine i o Kurtiju kao mogućem pregovaraču, Đurić je rekao da onaj ko hoće da razgovara sa Beogradom ne sme da računa da će od Srbije da dobije sve.

"Mora se postići kompromis", rekao je Đurić.

On je dodao da je, prema do sada izbrojanim glasovima, Srpska lista dobila 50.417 glasova, odnosno 95,13 odsto izašlih Srba, što je najbolji rezultat u dosadašnjim izborima.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je, na pitanje da li bi poslanici te liste ušli u vladu koju vodi Aljbin Kurti, rekao da se "nažalost ne može birati ko sedi sa suprotne strane stola".

"Srpski poslanici će se, kao i do sada, boriti za mir i bezbednost srpskog naroda", rekao je Rakić.

On je dodao da sve ostale srpske liste, čak i da su zajedno nastupile, na izborima ne bi imale nijednog poslanika.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track