SAMO JEDNA ISKRA MOŽE DA NAPRAVI MNOGO PROBLEMA U REGIONU! Vučić pred razgovore sa Erdoganom i delegacijom BiH: Zahvalni smo turskom predsedniku što nam je pružio ruku (FOTO)
Foto: Printscreen

povodom trilateralnog sastanka

SAMO JEDNA ISKRA MOŽE DA NAPRAVI MNOGO PROBLEMA U REGIONU! Vučić pred razgovore sa Erdoganom i delegacijom BiH: Zahvalni smo turskom predsedniku što nam je pružio ruku (FOTO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je od posebnog značaja sutrašnja trilaterala sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i predstavnicima BiH, jer to ima ogroman uticaj i značaj posebno u trenucima kada je sve prilično trusno i kada jedna iskra može da napravi mnogo problema u reigionu.

Na zajedničoj konferenciji za štampu, na pitanje kakav značaj ima trilateralni sastanak po region i Vučić I Erdogan su podvukli značaj mira i stabilnosti ui regionu.

Vučić je, ukazujući da za dva dana ima sastanak sa turoperaterima iz Turske, i da možemo za godinu i po da očekujemo da imamo više od 300.000 noćenja turskih državljana u našoj zemlji, te i podsećajući na nove turske investicije, rekao da je o tako nečemu moguće razmišljati samo ako postoji mir.

- Za nas je od izuzetnog značaja što sa Turskom možemo da razgovaramo sa BiH. Postoje predlozi da napravimo sledeće godine kvadrilateralu, da dodamo Rusku federaciju. Mislim da je moguće da i to održimo, objasio je on.

foto: Zorana Jevtić

Vučić je kazao da je za nas sastanak sa BiH, sa zemljom sa kojom imamo najveću trgovinsku razmenu u regionu, uz učešće velesile kao što je Turska, posebno bitan.

- Svaka tako pružena ruka i dobronamerno ponašanje Turske je od izuzetnog značaja, podvukao je on.

Podsetio je da je poslednji put kada je Erdogan bio u Srbiji, kada su zajedno posetili Novi Pazar, turski predsednik dočekan ovacijama, dok su njega samo Srbi pozdravili aplauzom.

- Na početku nisam dobio aplauz Bošnjaka, ali kada sam govorio o tome šta radimo zajedno i obećao da ćemo da izgradimo sve, dobili smo aplauz. Ljude ne zanimaju sukobi, neće da se tako nešto ponovi, već hoće da žive u miru i da imaju drugačiju budućnost. Zato sam zahvalan Turskoj i predsedniku Erdoganu, rekao je on.

foto: Zorana Jevtić

Izrazio je zahvalnost što Turska pokazuje koliko joj je značajan Zapadni Balkan i što posvećuje našem regionu toliku pažnju.

Erdogan je rekao da su stvari o kojima razgovaraju na trilateralnom sastanku bitne i prekretnica, a da autoput Beograd-Sarađevo predstavlja put mira, te da će imati pozitivan uticaj na Balkan.

- Neće biti više borbi, već mira za sve nas. Mostovi na tom putu biće mostivi između srca, a osmesi na licu onih koji prelaze preko njih biće izrazi mira, naglasio je on.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track