Najnovije vesti

SAMO JEDNA ISKRA MOŽE DA NAPRAVI MNOGO PROBLEMA U REGIONU! Vučić pred razgovore sa Erdoganom i delegacijom BiH: Zahvalni smo turskom predsedniku što nam je pružio ruku (FOTO)
Foto: Printscreen

povodom trilateralnog sastanka

SAMO JEDNA ISKRA MOŽE DA NAPRAVI MNOGO PROBLEMA U REGIONU! Vučić pred razgovore sa Erdoganom i delegacijom BiH: Zahvalni smo turskom predsedniku što nam je pružio ruku (FOTO)

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je od posebnog značaja sutrašnja trilaterala sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i predstavnicima BiH, jer to ima ogroman uticaj i značaj posebno u trenucima kada je sve prilično trusno i kada jedna iskra može da napravi mnogo problema u reigionu.

Na zajedničoj konferenciji za štampu, na pitanje kakav značaj ima trilateralni sastanak po region i Vučić I Erdogan su podvukli značaj mira i stabilnosti ui regionu.

Vučić je, ukazujući da za dva dana ima sastanak sa turoperaterima iz Turske, i da možemo za godinu i po da očekujemo da imamo više od 300.000 noćenja turskih državljana u našoj zemlji, te i podsećajući na nove turske investicije, rekao da je o tako nečemu moguće razmišljati samo ako postoji mir.

- Za nas je od izuzetnog značaja što sa Turskom možemo da razgovaramo sa BiH. Postoje predlozi da napravimo sledeće godine kvadrilateralu, da dodamo Rusku federaciju. Mislim da je moguće da i to održimo, objasio je on.

foto: Zorana Jevtić

Vučić je kazao da je za nas sastanak sa BiH, sa zemljom sa kojom imamo najveću trgovinsku razmenu u regionu, uz učešće velesile kao što je Turska, posebno bitan.

- Svaka tako pružena ruka i dobronamerno ponašanje Turske je od izuzetnog značaja, podvukao je on.

Podsetio je da je poslednji put kada je Erdogan bio u Srbiji, kada su zajedno posetili Novi Pazar, turski predsednik dočekan ovacijama, dok su njega samo Srbi pozdravili aplauzom.

- Na početku nisam dobio aplauz Bošnjaka, ali kada sam govorio o tome šta radimo zajedno i obećao da ćemo da izgradimo sve, dobili smo aplauz. Ljude ne zanimaju sukobi, neće da se tako nešto ponovi, već hoće da žive u miru i da imaju drugačiju budućnost. Zato sam zahvalan Turskoj i predsedniku Erdoganu, rekao je on.

foto: Zorana Jevtić

Izrazio je zahvalnost što Turska pokazuje koliko joj je značajan Zapadni Balkan i što posvećuje našem regionu toliku pažnju.

Erdogan je rekao da su stvari o kojima razgovaraju na trilateralnom sastanku bitne i prekretnica, a da autoput Beograd-Sarađevo predstavlja put mira, te da će imati pozitivan uticaj na Balkan.

- Neće biti više borbi, već mira za sve nas. Mostovi na tom putu biće mostivi između srca, a osmesi na licu onih koji prelaze preko njih biće izrazi mira, naglasio je on.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...