Najnovije vesti

TREBALO JE DA ROBIJA 15 GODINA U POŽAREVCU, A SADA ĆE BITI KOSOVSKI PREMIJER: Pogledajte snimak Aljbina Kurtija iz srpskog zatvora, tada je tvrdio da ga je ZATOČIO FAŠISTIČKI MILOŠEVIČEV REŽIM
Foto: Printscreen YT

priča srpski za peticu

TREBALO JE DA ROBIJA 15 GODINA U POŽAREVCU, A SADA ĆE BITI KOSOVSKI PREMIJER: Pogledajte snimak Aljbina Kurtija iz srpskog zatvora, tada je tvrdio da ga je ZATOČIO FAŠISTIČKI MILOŠEVIČEV REŽIM

Politika

Aljbin Kurti (44), nekadašnji vođa Studentskog pokreta lider, nekada marginalnog, sada posle izbora pobedničkog Pokreta Samoopredeljenje,postao je ključna figura kosovske političke scene i najozbiljniji kandidat za premijera.

foto: Printscreen YT

Ko je zapravo Aljbin Kurti? Neki krugovi u međunarodnoj zajednici smatraju ga opasnim nacionalistom koji teži ka stvaranju "velike Albanije", a on sebe velikim patriotom i levičarem, ali kada je u pitanju Kosovo, on je, desničar.

Potiče iz albanske porodice iz mesta Vladimira, kraj Ulcinja, u Crnoj Gori.

U žizu kosovske javnosti Kurti je došao još 1997. godine kao potpredsednik Studentskog pokreta univerziteta u Prištini i glavni organizator demonstracija 1997. i 1998. u vreme kada je, Adem Demaći, koji je bio mentor i idol Kurtiju, postao politički predstavnik tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Iako bez ratne prošlosti, Kurti je postao Demaćijev prvi pomoćnik.

Tada Kurtiju raste politička popularnost, jer se usprotivio tadašnjem predsedniku SRJ i Srbije, Slobodanu Miloševiću i bio je optužen je za terorizam i proveo je gotovo tri godine u zatvorima u Lipljanu i Požarevcu.

foto: Printscreen YT

Prvi put je uhapšen u oktobru 1997. godine zbog organizovanja studentskih demonstacija, a kada su se u junu 1999. srpske snage povukle s Kosova, Kurti se našao među nekoliko stotina albanskih zatvorenika koji su prebačeni na teritoriju centralne Srbije.

Iz zatvora u Lipljanu prebačen je u Požarevac, a u martu 2000.godine pred sudom u Nišu osuđen je na 15 godina zatvora zbog ugrožavanja teritorijalnog integriteta tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i terorizma.

Iz zatvora u Požarevcu je oslobođen 2001., nakon pada Miloševića i pod pritiskom međunarodne zajednice u vreme vlasti DOS-a.

Na ovom snimku iz 2000. godine Kurti je intervjuisan od strane grupe srpskih novinara, kojima je odgovarao na pitanja o Slobodanu Miloševiću, ratnim zločinama, položaju Srba na Kosovu posle 1999. godine i njegovog viđenja budućnosti Kosova. Zanimljivo je da se na snimku može videti da Kurti odlično govori sprski jezik. 

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...