PADAJU TAKSE NA ROBU IZ SRBIJE: Od Srba zavisi kosovska vlada
Foto: Dado Đilas

Zemljotres: PROMENE U PRIŠTINI POSLE IZBORA NA kosmetu

PADAJU TAKSE NA ROBU IZ SRBIJE: Od Srba zavisi kosovska vlada

Politika -

Moć Ako Kurti bude formirao vladu, to neće moći da uradi bez SL, koji će imati deset mesta u parlamentu. U slučaju da Osmanijeva bude premijer, biće napravljena albanska koalicija. I tad će SL imati uticaj

Uz ubedljivu pobedu Srpske liste (SL), politička scena na Kosovu i Metohiji doživela je tektonske promene posle nedeljnih parlamentarnih izbora koje će rezultirati ukidanjem takse na srpsku robu i vraćanje za pregovarački sto s Beogradom u cilju rešavanja kosovskog čvora, ocenjuju sagovornici Kurira.

Osvajanjem svih 10 poslaničkih mesta u kosovskom parlamentu, SL ne samo da će ojačati pregovaračku poziciju Beograda već može imati presudan uticaj na formiranje nove vlade.

Pobednici i gubitnici

Stranke čiji su šefovi ratni komandanti bivšeg OVK, sa Ramušem Haradinajem i Kadrijem Veseljijem na čelu, koji su uveli mere, idu u opoziciju. Novu kosovsku vladu, prema najavama iz Prištine, formiraće pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i (lli) Demokratski savez Kosova (DSK) Ise Mustafe. Kurti je već najavio da će ukinuti takse, ali i tražiti recipročne poteze Beograda, pa i ratno obeštećenje.

Politički analitičar Dušan Janjić smatra da nije sigurno da će Samoopredeljenje formirati vladu jer taj pokret nema širok i jak koalicioni kapacitet. Treba, kako dodaje, sačekati prebrojavanje oko 40.000 glasova iz dijaspore, koji bi donekle mogli da promene aktuelne rezultate, posle čega nije isključena mogućnost da glavni politički činilac bude DSK, čiji je kandidat za premijera Vjosa Osmani. - Ako Kurti bude formirao vladu, to neće moći da uradi bez SL, koji će imati 10 mesta u parlamentu, dok će u slučaju da Osmanijeva postane premijer, biti napravljena velika albanska koalicija. I u tom slučaju će Srpska lista imati uticaj, ali je pitanje koliki.

Crvene linije

Dijalog se, kako ističe, može zakomplikovati ako Kurti bude premijer, zbog njegovih zahteva za ratnom odštetom i teoriji o reciprocitetu, ali ne treba zaboraviti da postoje preuzete obaveze iz briselskog dijaloga, kao i odlučnost SAD da se proces „ne razvlači“.

Kurti je poznat i po zalaganju za „veliku Albaniju“, ali nije isključena promena retorike po preuzimanju vlasti jer na Albance, kako objašnjava politički analitičar Predrag Rajić, utiču SAD, pa će stav Vašingtona biti ključan i o pitanju kompromisnog rešenja.

- Uslediće ukidanje taksa i vraćanje za pregovarački sto. Predsednik SAD Donald Tramp imenovao je ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela za svog specijalnog izaslanika u dijalogu jer želi direktno da bude informisan o rešavanju pitanja KiM - navodi Rajić i podseća da su iz Vašingtona stizale poruke da u rešavanju kosovskog čvora nema crvenih linija, te da se ne bi protivili korekciji granica, razmeni teritorija ako se Beograd i Priština dogovore: - Albanci su pokazali da su umorni od tzv. ratne opcije, a ubedljiva pobeda SL garantuje mnogo bolju pregovaračku poziciju Beogradu.

Marko Đurić NEMA BLANKO PODRŠKE SL

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da će sve buduće korake SL praviti u dogovoru s Beogradom i poručio da niko ne treba da računa na blanko podršku srpskih predstavnika. - Uvek se o važnim stvarima dogovaramo između sebe, u konsultaciji s predsednikom Aleksandrom Vučićem i Vladom.

Ivica Dačić ZNAO SAM ZA KOALICIJU KURTIJA I MUSTAFE

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da mu je nedavno američki izaslanik za zapadni Balkan Metju Palmer rekao da SAD očekuju da će Samoopredeljenje i DSK, koji su osvojili najviše glasova na izborima, napraviti koaliciju:

- I Amerikanci sami kažu da je to sada jedan složeniji zahvat, pošto se prvi put suočavaju sa Samoopredeljenjem, koja se zalaže za „veliku Albaniju“. Ipak, jedna je stvar šta neko govori kada je u opoziciji, a šta kada dođe na vlast.

KO JE KO NA POLITIČKOJ SCENI U PRIŠTINI

Samoopredeljenje

Aljbin Kurti vodi organizaciju osnovanu 2005. Zalaže se za „veliku Albaniju“, najavio da će ukinuti takse, ali i tražiti recipročne poteze Beograda, pa i ratno obeštećenje. Tvrdi da Srbija Kosovu duguje penzijski fond i 1.200 artefakta. Kao partnera vidi LDK.

Demokratski savez Kosova (LDK) lider Isa Mustafa. Iz LDK rekli da žele da dijalog nastave. Njihova kandidatkinja za premijerku je Vjosa Osmani. - Ne možete dolaziti za pregovarački sto sa prethodno postavljenim uslovima - mi smo uvek sa Srbijom pregovarali kao ravnopravni partner - naveli su u toj stranci.

Demokratska partija Kosova (PDK) Kad je Hašim Tači izabran za predsednika Kosova, vođstvo PDK preuzeo je Kadri Veselji, bivši komandanat OVK koga je predsednik Srbije označio kao „pravog gospodara Kosova“ - u negativnom kontekstu.

Alijansa za budućnost Kosova (AAK) Ramuš Haradinaj, uveo takse na srpsku robu, što je blokiralo dijalog. Priznali poraz i poručili da neće biti ni ni deo koalicije koja bi eventualno ukinula takse

(Kurir.rs / Biljana Bojić / Foto:Dado Đilas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track