MINISTARSKA KONFERENCIJA KINE I 17 ZEMALJA CIE Brnabićeva: Kina vidi Srbiju kao ključnog partnera u razvoju inovacija POTPISANA BEOGRADSKA DEKLARACIJA
Foto: Tanjug/Tanja Valič

važan sastanak na beogradskom sajmu

MINISTARSKA KONFERENCIJA KINE I 17 ZEMALJA CIE Brnabićeva: Kina vidi Srbiju kao ključnog partnera u razvoju inovacija POTPISANA BEOGRADSKA DEKLARACIJA

Politika -

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorila su danas u Beogradu četvrtu konferenciju Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope (CIE) o saradnji u oblasti inovacija.

Konferencija na Beogradskom sajmu, kojoj prisustvuje i ministar za nauku i tehnologiju Kine Vang Džang, počela je performansom "Tehnologija menja budućnost".

foto: Tanjug/Tanja Valič

Dvodnevna ministarska konferencija o inovacijama okupiće najrelevantnije predstavnike inovacionih ekosistema i veliki broj ministara i državnih zvaničnika iz zemalja centralne i istočne Evrope.

Paralelno će biti održana i privredna konferencija na kojoj je učešće potvrdilo više do 200 kompanija, univerizteta, institucija i investicionih fondova iz Kine i zemalja CIEZ, na kojoj će biti predstavljena najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, veštačke inteligencije, robotike.

Na konferenciji će biti usvojena Beogradska deklaracija, kojom se utvrđuje zajednička vizija razvoja na inovacijama zemalja u okviru mehanizama Kina CIEZ 17+1.

Potpisana Beogradska deklaracija o inovacijama

Danas je na ministarskom sastanku u okviru četvrtu konferenciju Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEIZ) usvojena Beogradska deklaracija o inovacijama, a ministar Nenad Popović ocenio je da je taj dokument važan kako bi sve zemlje potpisnice imale zajednički pristup inovacijama koje treba da pokrenu i preokrenu ekonomiju Evrope i sveta.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj je na konferenciji za medije posle ministarskog sastanka rekao da je konferencija o inovacijama, a koja se održava u okviru inicijative Pojas i put, veoma važna za budućnost cele Evrope.

Konstatovao je da je Kina tehnološki lider u celom svetu u veštačkoj intelgenciji, blokčejn tehnologijama, robotici, tehnologijama vezanim za kosmička istraživanja, poljoprivredu, zdravstvo.

''Kina nesebično sa nama deli svoja znanja i tehnologije. Danas smo čuli mišljenja svih zemalja učesnica, diskusija je bila izuzetno kvalitetna, a njihove rezultate ćemo implementirati u narednom periodu.

Brnabić: Kina vidi Srbiju kao ključnog partnera u razvoju inovacija

Kina vidi Srbiju kao jednog od ključnih partnera u razvoju zasnovanom na inovacijama i tehnološkim promenama, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić na otvaranju četvrte konferencije Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija.

Ona je istakla da "Srbija želi da podrži širu saradnju u regionu i celoj CIE kada je reč o razvoju veštačke inteligencije, robotike i digitalizacije".

"Digitalizaciju vidimo kao put za stvaranje bogatijeg i prosperitetnijeg društva za sve nas", poručila je premijerka.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Brnabićeva je podsetila na kinesku mudrost - kada duva jak vetar neko gradi zid, a neko vetranajču, i izrazila očekivanje da će vetar golobalnih tehnoških promena biti usmeren u vetrenjače.

Ona je učesnicima konferencije poželela dobrodošlicu u ime Vlade Srbije i prenela dobrodošlicu i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je bio sprečen da prisustvuje otvaranju konferencije zbog posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Brnbićeva je istakla da je predsednik Vučić dao veliku podršku održavanju te konferencije u Beogradu, čiji je Srbija domaćin.

Popović: Pojas i put Srbiji donosi razvoj i prosperitet

Srbija snažno podržava inicijativu Pojas i put, verujući da joj donosi razvoj i prosperitet, kao i priliku da u najvećoj mogućoj meri iskaže svoje potencijale u inženjerskom znanju, izjavio je danas ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na otvaranju četvrte konferencije Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija u Beogradu.

Popović je najavio da će na konferenciji biti usvojena Beogradska deklaracija o saradnji u inovacijama kojom se, kako je rekao, utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama u svim zemljama članicama mehanizma Kina-CIE 17+1, kao i potpisivanje 12 sporazuma u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.

foto: Tanjug/Tanja Valič

''Zajednička vizija razvoja i inovacione budućnosti Kine i Centralne i Istočne Evrope, kao jednu od ključnih tačaka, danas ima upravo Srbiju i Beograd. Postoji srpska narodna mudrost, koja kaže: 'drži se novog puta i starog prijatelja'. To je najkraće i najtačnije objašnjenje značaja kineske inicijative 'Pojas i put' za Srbiju - novi put svile, uz oslonac na naše stare prijatelje iz Kine'', rekao je Popović.

Ministar je kazao da je ''jedna Kina, a da je Srbija jedna i jedinstvena, na celokupnoj svojoj teritoriji" i da je to politika dveju zemalja, koja se stalno potvrđuje u susretima dva predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Kako je istakao, zahvaljujući dvojici lidera, Srbija i Kina su izgradile čelično prijateljstvo iz kojeg se, kako kaže, rađaju nove perspektive razvoja bilateralnih odnosa zasnovanih na otvorenosti i uzajamnom poštovanju.

Popović je podsetio da je Srbija jedna od 28 zemalja osnivača inicijative "Pojas i put" i naglasio da je posvećena svojoj ulozi u ovoj inicijativi, verujući da ona služi prosperitetu svih zemalja učesnica i da doprinosi novom, boljem, multipolarnom svetu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track