PODELE MEĐU DEMOKRATAMA Savez za Srbiju pojeo DS! Đilas ucenjuje Lutovca, on donosi odluke suprotne stranačkim interesima
Foto: Marina Lopičić, Ana Paunković

Rasulo

PODELE MEĐU DEMOKRATAMA Savez za Srbiju pojeo DS! Đilas ucenjuje Lutovca, on donosi odluke suprotne stranačkim interesima

Politika -

Predsedništvo DS donelo je u ponedeljak, posle tročasovne sednice, odluku da ta partija ne učestvuje u razgovorima vlasti i opozicije, zakazanim u Skupštini Srbije sutra i u četvrtak, u kojima će posredovati predstavnici Evropskog parlamenta.

Odluka Predsedništva na čelu sa liderom Zoranom Lutovcem doneta je uprkos prethodnim odlukama poslaničkog kluba i Glavnog odbora te stranke da se razgovara sa prijateljima iz međunarodne zajednice.

Ova odluka još više je, kako saznajemo, produbila krizu između Lutovca i poslanika DS u parlamentu, koji su se prošle nedelje već izjasnili da na pregovore idu, pa čak za svoje predstavnike delegirali stranačkog šefa i kolegu Balšu Božovića. Deo demokrata okupljen oko poslaničkog kluba smatra da je za ovakvo ponašanje Lutovca i njegov stav o bojkotu i neučestvovanju na pregovorima pod pokroviteljstvom EU glavni krivac Dragan Đilas.

- Mi smo šokirani. Ovo je sramota. Lutovac je prakatično poništio sopstvenu odluku, odnosno odluku GO, koji je održan polovinom septembra, kada je rešeno da će DS bojkotovati naredne parlamentarne izbore pod trenutnim okolnostima, ali da nastavlja borbu za slobodne i poštene izbore, odnosno razgovore sa predstavnicama iz međunarodne zajednice. Čim smo doneli odluku u poslaničkom klubu, odmah su izašli Dragan Đilas i Marinika Tepić iz Saveza za Srbiju (SzS) da niko iz SzS neće ići na razgovore. I šta je usledilo?! Odmah sednica Predsedništva DS na kojoj je doneta ova sramna odluka. Lome odluku GO, što je neprihvatljivo i suprotbo Statutu stranke - priča izvor Kurira i navodi da je Lutovac čak odbio zahtev poslanika da i oni prisustvuju sednici Predsedništva.

- Savez za Srbiju je pojeo DS. Đilas je pojeo DS. Lutovac je pod Đilasovim uticajem organizovao sednicu Predsedništva i izboksovao takvu odluku. Đilas ucenjuju i njega i DS, zbog duga i kamate na taj osnovni dug.

Protiv odluke Predsedništva da se ne ide na pregovore vlasti i opozicije glasala su, inače, četiri člana ovog tela - šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić, poslanice Aleksandra Jerkov i Gordana Čomić, kao i predsednik beogradskih demokrata Danilo Basić.

Poslanički klub DS, kako se za sada planira, trebalo bi sutra da održi sastanak na kojem će razmotriti dalje odluke.

Dolazak na pregovore, koje bi trebalo da vode nekadašnji evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, najavili su PSG Sergeja Trifunovića, Nova stranka Zorana Živkovića, SDS Borisa Tadića, kao i stranke vlasti.

Kurir.rs/Foto:Marina Lopičić, Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track