VUČIĆ RAZGOVARAO S KINESKIM MINISTROM ZA NAUKU: Kina nam pomaže da oblikujemo inovacionu politiku
Foto: Predsedništvo Srbije

Četvrta konferencija o saradnji u inovacijama

VUČIĆ RAZGOVARAO S KINESKIM MINISTROM ZA NAUKU: Kina nam pomaže da oblikujemo inovacionu politiku

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa kineskim ministrom za nauku i tehnologiju Vang Džangom, povodom Četvrte konferencije Narodne Republike Kine i 17 zemalja Centralne i Istočne Evrope o saradnji u inovacijama, čiji je domaćin Srbija.

Predsednik Srbije je ocenio da konferencija predstavlja izuzetnu priliku da se dodatno učvrste odnosi Srbije i Kine u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja.

"Želimo da iskoristimo potencijal bilateralnih odnosa sa Kinom, kako bismo na osnovu znanja i saveta naših kineskih partnera oblikovali našu inovacionu politiku", naglasio je predsednik Vučić, istaknuto je u saopštenju Pres službe Predsednika.

foto: Predsedništvo Srbije

On je dodao da se nada da će unapređenje saradnje između srpskih i kineskih inovacionih kompanija doprineti digitalizaciji srpske ekonomije i otvaranju novih visokotehnoloških radnih mesta.

Ministar Vang je prihvatio predlog predsednika Vučića da se zajedničkim snagama formira Istraživački centar za proučavanje inovacionih ekosistema i uticaja veštačke inteligencije u zemljama obuhvaćenim inicijativom Pojas i put.

foto: Predsedništvo Srbije

On je rekao da će oformiti tim koji će pružati podršku u izradi Strategije za inovacije i veštačku inteligenciju Srbije.

foto: Predsedništvo Srbije

Najveće rezultate u budućoj saradnji između Srbije i Kine ministar Vang očekuje u oblasti novih tehnologija, veštačke inteligencije i robotike, što bi Srbiju pozicioniralo kao vodeću zemlju u regionu u primeni novih tehnologija.

foto: Predsedništvo Srbije

On je zahvalio Vučiću na inicijativi i doprinosu u organizaciji Ministarske konferencije o inovacijama, na kojoj će kompanije učesnice predstaviti 5G tehnologiju, suprebrze vozove i tehnologije pametnih gradova.

Sagovornici su se saglasili da se prilikom naredne posete predsednika Si Đinpinga potpiše Memorandum o saradnji u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja