Najnovije vesti

ERDOGAN NA POLAGANJU KAMENA-TEMELJCA ZA AUTO-PUT BEOGRAD-SARAJEVO: Svedoci smo istorijskog trenutka za naše zemlje
Foto: Predsedništvo Srbije

svečanost

ERDOGAN NA POLAGANJU KAMENA-TEMELJCA ZA AUTO-PUT BEOGRAD-SARAJEVO: Svedoci smo istorijskog trenutka za naše zemlje

Politika

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je, sa obeležavanja početka izgradnje auto-puta Beograd - Sarajevo, da je danas istorijski trenutak za Srbiju, BiH i Tursku, kao i da je jedini cilj Turske uspostavljanje mira i prosperiteta na Balkanu.

Erdogan je poručio da se nikad ne sme zaboraviti da su ove teritorije u poslednjih 25 godina pretprele velike bolove i patnje, plaćajući velike cehove.

"Zbog toga smo u obavezi da izgradimo budućnsot tako što svoje različitosti nećemo videti kao faktore nekih sukoba, već kao svoje bogatstvo", istakao je Erdogan.

Zbog toga, podvukao je, trebalo bi da se unapređuje saradnja među zemljama, te izrazio uverenje da će se nastaviti broj zajedničkih projekata.

"Mi smo danas svi zajedno svedoci jednom istorijskom trenutku među našim zemljama i veoma sam ponosan zbog toga što se dans okončava 12 važnih projekata", rekao je Erdogan obraćajući se okupljenim građanima u Sremskoj Rači.

Erdogan je podsetio da su se početkom 2018. godine u Istanbuli sastali on, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović, tada član Predsedništva BiH, koji je, kaže, otvorio put za realizaciju projekta izgradnje auto-puta.

"Odmah nakon tog sastanka smo uložili velike napore kako bismo realizovali projekat mira na Balkanu", rekao je Erdogan i zahvalio se Vučiću, koga je nazvao dragim prijateljem, kao i članovima Predsedništva BiH.

Predsednik Turske jeistakao da je most preko Save, čiji se temelj danas postavlja most prijateljstva, jer zaista ima posebbnu vrednost za ceo region.

Erdogan je naveo da ima velika očekivanja od turske kompanije "Tašjapi", koja radi na izgradnji puta, da će projekat završiti u što kraćem roku i na najbolji način.

On je naveo i da su istorijska i kulturna baština Turske i Srbije zajedničko bogatstvo i da svaki spomenik na ovim prostorima predstavlja mogućnost za solidarnost i saradnju.

"Zbog toga smo u obavezi da izgradimo budućnsot tako što ćemo iskoristiti našu inspiraciju, nadahnuće, moć i hrabrost koju crpimo iz naše bogate prošlosti", reko je Erdogan.

U tom smislu, naveo je da dokaz tome i obnova Ramske tvrđave, jedan od bisera Dunava, koji je pomogla Turska, preko agencije TIKA, koja bi trebalo da doprinese povećanju turističkih potencijala u regionu.

1 / 3 Foto: Predsedništvo Srbije

Naveo je da se danas postavlja i kamen temeljac za izgradnju puta Novi Pazar - Tutin.

Erdogan je spomenuo i Šemsudima Kučevića, predsednika opštine Tutin koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći na putu Novi Pazar - Tutin, par dana nakon njegove posete Srbiju i Raškoj oblasti 2017. godine, i njegovoj porodici izrazio saučešće.

Takođe, naveo da se tokom njegove posete realizuju još neki projekti - između ostalog, otvoreno je nekoliko fabrika, postavljen kamen temeljac za fabriku Feka Automotiv, obnovljena Valide džamija u Sjenici...

"Želim da sve investicije budu od koristi svima nama. Turska će nastaviti da uvećava svoje investicije širom Srbije", poručio je Erdogan.

On je, na kraju, još jednom zahvalio Vučiću na gostroprimstvu koje mu je ukazao.

"Nadam se da ćemo izgraditi jednu mnogo bolju budućnost", zaključio je Erdogan.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...