Najnovije vesti

DRECUN ANALIZIRA: Grenel bi da stvori uslove za nastavak dijaloga, dok je Kurti sada velika prepreka za dalje razgovore
Foto: Stefan Jokić

reagovanje

DRECUN ANALIZIRA: Grenel bi da stvori uslove za nastavak dijaloga, dok je Kurti sada velika prepreka za dalje razgovore

Politika

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da očekuje da će Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine, pokušati da unapredi proces i stvori uslove za nastavak dijaloga koji se odvija pod okriljem EU, ali i da će dinamiku diktirati SAD.

 

Drecun je napomenuo da je Grenelu, koji danas boravi u Prištini, a sutra u Beogradu, misiju poverio direktno američki predsednik Donald Tramp, što govori o njegovoj težini.

 

Prema njegovim rečima, Grenel misiju počinje u novom političkom ambijentu na Kosovu i Metohiji.

 

"Hašim Tači je ostao kao predsednik, njegov mandat traje, ali je njegova stranka poražena i ide u opoziciju", rekao je Drecun za RTS.

 

Iako će nove stranke formirati vlast, za sada nema naznaka da će ukinuti takse - uslov koji je Beograd postavio za nastavak dijaloga sa Prištinom, kazao je on.

 

Drecun je, u tom kontekstu, rekao da Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja koje je osvojilo najviše glasova na izborima na KiM, hoće da bude premijer, ali postavlja dodatne prepreke za nastavak razgovora, umesto da ukloni takse kao ključnu prepreku, zbog koje je čitav dijalog u zastoju.

 

"Ovde mora da se poštuje izborna volja srpskog naroda", rekao je Drecun i ocenio da će Kurti stvarati velike probleme u dijalogu i da je "sada velika prepreka za nastavak razgovora".

 

(Kurir.rs/Tanjug, Beta)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...